Etapa

Poté, co se od 13 hodin rozeběhne na Masarykově náměstí v Třeboni kulturní program, v jehož rámci se na pódiu divákům představí postupně všechny týmy, odstartuje úderem 15. hodiny první etapa závodu Okolo jižních Čech.

Závodníci se vydají přes Dunajovice, Lomnici nad Lužnicí, Ševětín, Dobšice, Bechyni, Bernartice a Kučeř, aby se po 96 km kolem 17:30 poprvé objevili v cílovém prostoru na Náměstí E. Beneše v Milevsku.

Tím to pro ně ale pochopitelně neskončí. Etapa vyvrcholí dvojím absolvováním 20km okruhu přes Osek, Květov, Kučeř a Zbelítov, v jehož rámci se jim postaví do cesty pět stoupání o celkové sumě 277 nastoupaných metrů. Hned v tom prvním, nejtěžším, z Milevska směrem na Osek, se bude v obou okruzích bojovat o vrchařský dres. Je totiž dlouhé 1,8 km s převýšením přes 70 metrů a maximy k 9 %.

Než ale na okruh najedou, utkají se v průběhu trasy také o tři rychlostní prémie a jednu vrchařskou, která vede od Vltavy přes Třitim do Dobšic, tedy v protisměru trasy, kde se jezdí Velká cena Temelína. Je dlouhá přes 3 km a celkové převýšení činí 126 metrů.

Řada jezdců, kteří závodem prošli, našla následně uplatnění v týmech nejvyšších divizí. Jako Jannik Steimle (Quick Step) a Stan Dewulf (AG2R)

Konkurence

Tradičně velmi silnou sestavu hlásí Lotto Dstny DT. Dokonce po okamžitém odchodu v půlce srpna z dsm-firmenich do prvního týmu Lotto Dstny sem zavítá v sestavě kontinentálního týmu Harm Vanhoucke, vítěz vrchařské soutěže na nedávné Deutschland Tour (2.Pro). Sprinterskou jedničkou by ale měl být Gianluca Pollefliet, mj. 3. z nedávného belgického šampionátu U23.

Equipe Continentale Groupama-FDJ na jih Čech posílá samé 18 až 19leté mladíky, jedničkou bude nejstarší 20letý Nor Trym Brennsaeter. Ze sestavy Uno-X DT, která je o maličko starší než francouzský tým, vyzdvihněme 18letého Madse Landbo, který před čtyřmi dny skončil na dánském šampionátu U23 na 2. místě.

Tradičními účastníky a sběrateli úspěchů jsou na OJČ cyklisté VolkerWessels a Loto Dstny DT. Loni vyhrál 3. etapu Maikel Zijlaard, třetí skončil Gianluca Pollefliet

Jestliže Francouzi a Norové sem posílají mladíky, aby si nabrousili ostruhy, nizozemský VolkerWessels má v sestavě i zkušené harcovníky, z nichž vyčnívá super spurtér Coén Vermeltfoort, kterému je 35 let a jen letos má na kontě pět vítězných zářezů. Poměrně už dost zkušenou sestavu hlásí také rakouský Felbermayr-Simplon Wels, z níž aktuální formou vyčnívá Michael Kukrle, kterému by závod měl profilově hodně vyhovovat.

Mezi favority počítejme i dánský Restaurant Suri, který nastupuje s obhájcem loňského prvenství Rasmusem Wallinem, který i letos válí tak, že se může pochlubit už osmi vítězstvími a podepsanou smlouvou s druhodivizním Uno-X od příštího roku. Dánové mají ve zvyku jezdit hodně aktivně, podobnou přednost předvedli jezdci kanadského XSpeed např. na nedávném Okolo Bulharska, kde ve sprinterských koncovkách vynikal Grenaďan Red Walters, kterého bychom měli sledovat i na Okolo jižních Čech.

Z kontinentální úrovně tu startuje ještě dánský Coop-Repsol, německo-polský Santic-Wibatech, maďarský Epronex a americký Novo Nordisk DT. A také klubové celky a národní výběry ze Švýcarska (Taurus, Swiss), Kanady (Yoeleo Factory), Norska (CK Lillehammer) a Nizozemska (Kuil Groenoord).

Jeden ze tří dosavadních českých vítězů OJČ Josef Černý (2017)

Češi

České jezdce najdeme v sedmi týmech. ATT Investments by měl nastoupit v sestavě Schuran, čerstvý vítěz etapáku Okolo Bulharska, Jakoubek, Dina, Kašpar, Camrda a Klabouch. Elkov Kasper hlásí sestavu zkušených Zahálka, Ťoupalík, Boroš, doplněných mladíky Mráz, Telecký a Lukeš.

ČEZ Cyklo Team Tábor má jasnou jedničku ve Vaníčkovi, jehož by měli podporovat Fiala, Jindřich, Bakus, Dostál a Vik. Tufo Pardus Prostějov by měla reprezentovat pětice Vávra, Pokorný, Voneš, Koblížek, Mazel, kterým bude šéfovat Polák Pszczolarski. V sestavě Sparty Praha čteme jména Habermann, Mlejnek, Rugovac, Honsa, Dvořák a Glänzner.

Ve slovenském RRK Group dostanou z českých jezdců prostor Kalojíros, Voltr a Prudek. A v týmu Felbermayr by měl být jedničkou Michael Kukrle, který tady už v roce 2018 dokázal zvítězit.

Michael Kukrle vyhrál před týdnem druhou etapu Giro della Regione Friuli Venezia Giulia a oblékl žlutý dres