Startovalo se z Aberdeenu a skotské počasí nezklamalo: déšť, mlhavo, chladno. Takže bundy. V průběhu etapy šly ale dolů, chvíli ještě zůstavaly vesty a rukávky. Ke konci dokonce i slunko prosvitlo.

Marco Haller (Bora-hansgrohe) ujel 7 km. Po kolizi s motorkou závod vzdal.

Po 15 km jela vpředu pětice. Dva muži Wiv SunGod (Scott a Teggart), dva muži Human Powered Health (Gibson a Bassett) a Urianstad z Uno-X. V následujících desítkách kilometrů jeli tempo, které přecházelo v nástupy v soubojích na třech sprinterských a třech vrchařských prémiích. Jediný, kdo se do těchto střetnutí nepletl, byl Nor. Větší vzrušení kromě toho přinášela vlhká silnice, na níž nebylo - zvláště v točivých sjezdech - snadné se udržet na bicyklu. Což se tedy občas opravdu nepovedlo. Třeba Gibsonovi.

S číslem 1 Thomas Pidcock. Za ním Richie Porte. Rozdíl 14 let.

Tempo pelotonu udávali vyčlenění borci Israel-Premier Tech a Ineos Grenadiers. Jezdcům v úniku povolili maximálně do 3 minut.

V městech a městečkách spousta fandů, na rozsáhlých pastvinách sem tam ovce.

5 km před cílem se musel v koloně vracet do pelotonu Thomas Pidcock. Nějaké síly při tom utratil.

Ve chvíli, kdy se stoupání zvedlo, tedy necelé 3 km před cílem, srovnali se před jezdce Ineosu čtyři cyklisté DSM. A s konečnou platností se postarali o to, že byl únik necelé 2 km před cílem zlikvidován. Pár set metrů před tím se několik lidí za čelem pelotonu poroučelo k zemi.

Jakmile bylo po úniku, vlezl si na čelo Richie Porte a jel tvrdé tempo až na metu 400 metrů. Tady předal štafetu kolegům Sheffieldovi a Frailemu.

Španěl zahájil jako první závěrečný sprint. Vypadalo to pro něj nadějně. Našel se ale jeden, na koho nestačil: 22 letý nováček v týmu Israele, kam přišel z nizozemské cyklistické akademie SEG, Corbin Strong. 

Letos nemá tenhle 173 cm měřící a 63 kg vážící borec na kontě žádný zajímavý výsledek. Tak teď už ano. První profesionální vítězství!

Gratulace od Dylana Teunse.