Oproti předpokládané startovní listině, tak jako obvykle, došlo na poslední chvíli k nějakým změnám. Zhruba z devadesáti procent se ale shoduje s tou, kterou jsme představili. Z oněch zbývajících deseti vynikají tyto změny:

V dsm-firmenich nastoupil loni třetí muž celkového pořadí Oscar Onley, skvělý vrchař, který byl letos mj. 6. Okolo Maďarska (2.Pro) a 10. Okolo Polska (2.UWT). Svými výkony si vysloužil nominaci na španělskou Vueltu, ale tu už v průběhu druhé etapy musel opustit. Takže po měsíční pauze se vrací do závodního nasazení. Druhou z českého pohledu veledůležitou změnou v tomto týmu je nasazení Pavla Bittnera.

Výrazné změny se staly i u týmu Jayco AlUla. Tou nejpodstatnější je účast Edie Dunbara, 9. z Okolo Romandie, 7. z Gira i Okolo Polska (vše 2.UWT). I on jel Vueltu, i on ji musel opustit, i když „až“ v 5. etapě.

A třetí nejpodstatnější změnou je neúčast Damiena Howsona, přičemž jeho tým Q36.5 hlásí o jednoho závodníka méně, než mají nárok, tzn. pouze šest.

Úvodní etapa se jela z Primoštenu do Sinje, měřila 181 km a se svými 2400 výškovými metry patřila v rámci tohoto ročníku k těm profilově průměrně náročným. Obsahovala tři vrchařské prémie: na 59. km začínala 12,5 km dlouhá vrchařská dvojka, na 79. km 4,5 km dlouhá trojka a na 127 km 7,5 km dlouhá dvojka. 

Tři sprinterské prémie byly rozloženy rovnoměrně po celé trase. Posledních necelých 60 km bylo jen velmi mírně zvlněných. Závěrečné 3 km po rovině, na 750 metrech kruhový objezd a pak už víceméně rovně do cíle.

O účast v denním úniku se usilovně bojovalo. Nakonec v něm ještě před první rychlostní prémií umístěné na 27. km zakotvila pětice ve složení Simone Bevilacqua (EOLO-Kometa), Raúl Garcia Pierna (Kern Pharma), Mateusz Grabis (Voster ATS), Edward Ravasi (Hrinkow Advarics) a Michal Schuran (ATT Investments).

Cílem bylo dostat se do úniku. Určeni byli dva. Honza Kašpar a Michal Schuran,“ řekl k plánům ATT Petr Kaltofen.

Na rychlostní prémie se soustředil polský závodník, nejspíš proto, že tušil, že v kopcích to bude mít těžké. Vyhrál jak první, tak i druhou na 120. km. 

Po RP přišly na řadu dvě vrchařské prémie. Dvojku na 59. km vyhrál Michal Schuran. V druhé VP kategorie 3 na 84. km své soupeře zaskočil sólovým únikem Ravasi, Michal se musel spokojit s druhým místem.

Při stoupání na třetí na 134. km nejprve odpadl Grabis a po něm i Ravasi. Michalovi Schuranovi stačilo projet prémií na druhém místě, což se také za Bevilacquou stalo. 

Dalším cílem bylo získat z úniku vrchařský dres. To se také s trochou štěstí podařilo“, uvedl dále Petr Kaltofen.

Tři muži z úniku ještě stihli i poslední rychlostní prémii na 155. km a i tady byl při chuti Michal Schuran.

O chvíli později byli dostiženi pelotonem, o což se celou etapu staraly dva týmy: Jayco AlUla a Bahrain-Victorious.

V posledních 20 km si především World týmy hlídaly čelo závodu a připravovaly se na hromadnou koncovku.

Bohužel standardní průběh narušil pád 6 km před cílem, když kolem desáté pozice šel k zemi jezdec EOLO-Kometa a vzal s sebou pár dalších lidí. Mj. jedničku Lidl-Treku Antwana Tolhoeka a k velké lítostí i pořadatelů také Mateje Mohoriče

Slovinec po chvilce zdržení na bicykl nasedl, ale dojíždět za autem moc nešlo a pomoc Frana Miholjeviče stačila jenom na eliminaci ztráty ne vyšší než 48 sekund. Mohorič přitom nevypadal příliš odhodlaně.

Pád rozdělil peloton a v zadní části zůstal z českých cyklistů Karel Camrda. V čase vítěze nedokončil ani Jan Kašpar, Michal Schuran a Pavel Kelemen.

Honza měl defekt deset kilometrů před cílem, Pavel nestačil v posledním stoupání a Michal po pobytu v úniku a zisku vrchařského dresu si své odpracoval,“ vysvětlil Petr Kaltofen. Podobně jako Michal na tom byli i oba jeho kolegové z úniku

Vivianimu jeho spolujezdci z Ineosu připravili perfektně pozici do spurtu, ale i tak měl velkou práci především s mladým dánským cyklistou z dsm-firmenich Tobiasem Andresenem. Třetí místo obsadil nestor světové cyklistiky Alexander Kristoff z Uno-X.

Jirka Petruš se prosadil v konkurenci výborných sprinterů na osmé místo, a byl tak nejen nejlepší z českých závodníků, ale i závodníků z kontinentálních týmů.

Osmé místo Jirky považujeme stejně jako vrchařský dres Michala za úspěch,“ dodal Petr Kaltofen.

Na 11. místě dokončil etapu Pavel Bittner.

Pro ATT Investments bylo důležité i to, že v první skupině dokončili tři jeho jezdci a že jím vedle Matúše Štočka byl i Jakub Otruba.

Jestliže dnešní etapa skončila soubojem sprinterů, ta zítřejší by tak měla dopadnout tuplem: na 114 km pouze tisíc výškových metrů. Dvě VP, první uprostřed etapy dlouhá 7,5 km a zařazená do kategorie 3, druhá 25 km před cílem 2 km dlouhá dvojka.