Vital Praha nabízí široké spektrum služeb určených nejen pro cyklisty. V týmu Vitalu jsou totiž také specialisté na běh, triatlon, fitness, fyzioterapii, ale i výživoví poradci, tělovýchovní lékaři, psychologové,… Zkrátka každý, kdo chce přistupovat ke svému zdraví odpovědně, si najde u paní doktorky Bučkové to své.

My jsme ale přijeli otestovat kadetku Nikolu z Active Tour Cycling Teamu, která ještě nikdy na vyšetření laktátové křivky nebyla. Po úvodní anamnéze, kdy se zkušený cyklista, trenér a diagnostik v jedné osobě, Karel Kopr, vyptával na základní údaje (věk, sportovní minulost, atd.), se přešlo k měření složení těla. Váha, výška, hydratace organismu, ale také zajímavý a často diskutovaný údaj - měření podkožního tuku, v tomto případě kaliperací. Nakonec si Nikča „dýchla“ do ručního spirometrického přístroje, abychom zjistili její vitální kapacitu plic.

Poté si konečně obula tretry a po nastavení posedu usedla na špičkový trenažer Kettler Ergorace. Komu přístroj nevyhovuje, má možnost si přivést vlastní kolo, které se upevní do „ergáče“ Elite Realpower. Než se poprvé šláplo do pedálů, odebral se a do archu zaznamenal první bezbolestný vzorek krve z ušního lalůčku. Pak už se nastavila úvodní výkonová hodnota 80W a začlo se točit nohama. Zatížení se pravidelně po 4 minutách zvyšovalo o 30W. Na jednotlivých stupních zatížení se zaznamenávala tepová frekvence a výše zmíněným odběrem hodnota krevního laktátu a glukózy. Krevní vzorek do 30 sekund zanalyzoval moderní přístroj Biosen c-line, takže se dalo i poměrně přesně predikovat, v jakém stavu se funící testriderka nachází a kolik jí asi tak „zbývá“ :-) Když už začala tepová frekvence přelézat 200 tepů a laktát výrazněji přesáhnul 4 mmol, byl test ukončen. U laktátové křivky totiž není nutné jít za hranici totálního vyčerpání. Stačí jen „pohodlně“ přelézt anaerobní práh, který se obvykle nachází na úrovní 87 - 92% maximální tepové frekvence. Zkrátka mělo by to štípnout, ale mlhu vidět nemusíme :-)

Když byl tedy test u konce, následovalo krátké vytočení nohou, sprcha a ještě poměrně důkladná konzultace s trenérem Karlem. Ten důsledně prošel všechny zaznamenané údaje a vysvětlil, kde Nikču tlačí bota a na co by se měla v tréninku zaměřit, aby se její sportovní snažení stalo ještě efektivnějším. Karel také s jistotou zkušeného diagnostika určil tepové zóny a ještě jednou zdůraznil, jakým způsobem vést jednotlivé tréninky, aby vedly k efektivnímu tělesnému rozvoji. Výsledky testu jsme pak obdrželi v papírové i elektronické verzi, abychom po roce mohli přijít znovu a otestovat, jak moc se nám další rok sportovní přípravy podařil.

Ve Vitalu rozhodně překvapí příjemné prostředí a stále usměvaví lidé. Odbornost je na velmi vysoké úrovni a závěrečná konzultace rozhodně přispěje k další motivaci do nekonečné tréninkové dřiny…