A v jeho rekonstrukci pokračuje dál. Letošní rok chce věnovat další koordinaci všech pořadatelských složek pro ještě větší bezpečnost, protože už na příští sezonu plánuje generálku na vstup do mezinárodní série GranFondo 2026. „Pořád sháníme brigádníky, kteří by nám pomohli se zabezpečením trati,“ vyzývá ředitel závodu. A pozor, oproti loňsku se závod opravdu přesouvá z neděle na pohodlnější sobotu, abyste mohli v klidu zůstat a užít si krásy zapomenutého regionu, který nabízí 36 kulturních památek.

Letos poprvé se v programu Road Cupu objeví oba závody - kratší RoadRace 104 km (s 1304 m převýšení), a delší RoadMarathon 171 km (převýšení 2028 m). Oba jsou nejdelší v celém ročníku!

Okruh vede krásnou krajinou v regionu Broumovska a Adršpašska se zajížďkou do polského Radkówa. Na trase naleznete všechna mýtická stoupání, která od prvních ročníků zdobí závod. Pojede se přes Vysokou Srbskou, Odolov, Chvaleč. Start a cíl je na Mírovém náměstí v Broumově. Na rozdíl od loňska najdete dvě drobné změny. První v Radkówě s prémií burgmistra na ulici Gorská na 17. km. „Druhá bude na přání závodníků na dlouhé trase na 118. km za sjezdem z prémie Odolov, kde se pojede přes Jívku II a na Radvanice, pak se napojí cestou kolem Měděného dolu Bohumír. Naopak jsme nezařadili už loni plánovaný kopec Karlov, protože se tam měla otvírat opravená silnice až 15. května a nechtěli jsme riskovat,“ vysvětluje Říha. Na Vysoké Srbské se chystá velká show na posekaném břehu silnice, těšte se!

JSvoboda_Sudety_4548-2.jpg

Loňský vítěz Tomáš Kalojíros nazývá závod českým Amstel Gold Race. „Devatenáct brdků a pořád se něco děje.“ Na startu se objeví určitě členové jeho slovenského týmu Pierre Baguette, jehož barvy obléká i legenda Peter Sagan. Ostatně i díky sudetskému triumfu tam Kalojíros až v průběhu sezony získal angažmá. Velkou čáku na vítězství si dělají borci z Integray L27, pánové Kollert, Fiala i Hula, chystají se i chlapci z Lawi Stars a další pravidelní špičkoví účastníci Road Cupu. A možná se objeví jako loni i Jan Hruška, čtyřnásobný vítěz Sudet, ale hlavně časovky na Giru. Před 24 lety…

První číslo pro kratší distanc, přesně B151, má rezervováno otec-zakladatel Tomáš Čada. Jedou i obhájci loňských vítězství Štěpán Dalecký a Denisa Slámová, ukázat se budou chtít pochopitelně i domácí naděje CK Pardubice. 

JSvoboda_Sudety_4411-2.jpg

Objeví se znovu Tomáš Konečný, bývalý reprezentační závodník i trenér, vítěz etapy Vuelty. On povede celý víkendový VIP program, kde svým klientům nabídne i služby maséra Petra Vopálky a mechanika Richarda Šmídy. „V neděli se vyjedeme na možných budoucích pasážích nové trati, chceme se totiž vyhnout turisticky exponovanému Adršpachu. A chystáme i třetí nejkratší trať hlavně pro mládež,“ dodává Josef Říha.

Tak vzhůru do Sudet! Jak vypadá předpověď? „Ani nevím, praví cyklisté neznají špatné počasí,“ burcuje ředitel.

RoadCycling.cz přinese LiveReport od startu do cíle. Začínáme v sobotu v 9 hodin. 

Průběžné pořadí RoadRace 24 po 4 závodech

Muži: 1. Brňák (Lawi stars/Giant) 525, 2. Vencl (Cycli.cz) 479, 3. Endler (Lawi stars/Giant) 462, 4. Šrajer (ML CykloTrener Varnsdorf) 421, 5. Havel (Lawi junior) 411, 6. Kollert (Integray/L27) 405.

Ženy: 1. Milec-Jiřincová (TFD) 624, 2. Drbohlavová (Lawi junior) 473, 3. Slámová (Cyklotrénink) 450, 4. Raková (Killi Most), 5. Ippoldtová (KUC Bikesport Ústí nad Labem) 381, 6. Dvořáková (SpectrumBike) 367.