Mimořádně zajímavý byl dojezd 76. ročníku Dwars door Vlaanderen. 184 kilometry dlouhá jednorázovka začala dlouhým únikem pětičlenné skupiny ve složení: Nils Politt (BORA - hansgrohe), Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen - Baloise), Johan Jacobs (Movistar), Kelland O'Brien (BikeExchange - Jayco) a Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB). Pleoton kontroloval Julien Vermote z Alpecin - Fenix, týmu největšího favorita Mathieu van der Poela.

A právě Van der Poel byl prvním závodníkem, který z pelotonu zaútočil a to už 91 kilometrů před cílem. Vítěz ročníku 2019 se však zanedlouho vrátil do hlavního pole a na rozhodující útok se muselo ještě pár kilometrů počkat. Před hellingem Berg Ten Houte se v pelotonu začalo zrychlovat, kilometrové stoupání bylo jedním z klíčových míst závodu. A kvůli nervozitě před nájezdem do kopce se také padalo. Za jedním z pádů v pravotočivé zatáčce se zdržel Tadej Pogačar (UAE Emirates), propadl se o několik desítek míst a jak se později ukázalo, stálo ho to lepší výsledek v cíli. "Měl jsem smůlu, protože jsem se už nedokázal vrátit dopředu a přišel útok," řekl v cíli.  

Berg Ten Houte byl totiž klíčový výjezd dne. Tým INEOS Grenadiers zde 70 kilometrů před cílem zaútočil a vytvořil elitní skupinu šesti cyklistů. Z britského celku se zde drželi Tom Pidcock a Ben Turner, pozorní byli také Victor Campenaerts (Lotto Soudal), Stefan Kung (Groupama - FDJ), Tiesj Benoot (Jumbo - Visma) a Mathieu van der Poel. Kromě Pogačara v tomto okamžiku zaváhal celý tým Trek - Segafredo a také Quick-Step Alpha Vinyl. Na následujícím stoupání Kanarieberg se proto zvedl Zdeněk Štybar a pokusil se z pelotonu odjet.

Pogačar zkusil protiútok

Na Štybarův útok zareagoval Pogačar a přes vrchol zaútočil sám a vydal se sólově stíhat Van der Poelovu skupinu. Proti přesile to měl těžké, ale odstup dokázal stáhnout na 10 sekund. Víc však nedokázal a o pár kilometrů dál se vrátil zpět do hlavního pole. Šestice před ním byla příliš silná a velmi spolehlivě spolupracovala. Pogačar vydal ve stíhačce spoustu sil, takže pro něj nebylo snadné odpovědět na útok Jana Tratnika (Bahrain Victorious) a Valentina Madouase (Groupama - FDJ) 51 kilometrů před cílem.

Pogačar na malou chvíli odpadl, ale společně s Gregem Van Avermaetem (AG2R Citroen) se dotáhl zpět a vytvořila se stíhací skupina s šesti závodníky: Pogačarem, Van Avermaetem, Tratnikem, Madouasem, Bryanem Coquardem (Cofidis) a Sørenem Kraghem (DSM). Mezitím Van der Poelova skupina dostihla dlouhý únik a po Benootově útoku 38 kilometrů před cílem odpadl Paasschens, Jacobs a Verwilst, ale Politt a O'Brien se udrželi.

Vedoucí osmička velmi dobře spolupracovala a pro Pogačarovu skupinu bylo nemožné se více přiblížit. V rovinatém dlážděném úseku se ve druhé skupině po nenápadném Pogačarově útoku utrhli Slovinci Tratnik a Pogačar a s nimi Francouz Madouas. Ale ani v tomto složení se k čelu moc nepřiblížili. Ztráta se pohybovala kolem 40 sekund a bylo nemožné ji smazat.

Nespočet útoků v posledních 8 kilometrech

Závodníci na čele se mohli soustředit na souboj o vítězství jen mezi sebou. Aktivní byli Benoot a Campenaerts, zejména druhý jmenovaný skupině zatápěl svými útoky po rovině a ve sjezdech. Po posledním stoupání dne, 8 kilometrů před cílem, vyrazil do svého nejnadějnějšího úniku. Pidcock sice zareagoval, ale dojet ho nedokázal. Přesto se skupina ke Campenaertsovi vrátila a začalo se opět nastupovat.

Pidcock byl 2 kilometry před cílem neúspěšný, Benoot se zvedl 1600 metrů před cílem a Van der Poel byl jediný, kdo ho dokázal doskočit. Dvojice spolupracovala a s malým náskokem dojela do cílové roviny. Van der Poel začal spurtovat daleko před cílem z první pozice, ale Benoota i tak snadno porazil a připsal si na Dwars door Vlaanderen své druhé vítězství. Benoot skončil druhý a ve spurtu o třetí místo byl nejrychlejší Pidcock před Campenaertsem a Polittem. Dále dojeli Kung, O'Brien a Turner. Se ztrátou 2:08 dojeli devátý Tratnik, desátý Pogačar a jednáctý Madouas.

Van der Poel nebyl zcela spokojený s dnešní formou, ale s výsledkem samozřejmě ano: "Rozhodně jsem se necítil jako nejsilnější ve vedoucí skupině. Tom Pidcock a Tiesj Benoot udělali největší dojem, ale já jsem byl vždycky tam, kde to bylo potřeba. Myslím, že jsem zajel perfektní finále závodu. Posledních deset kilometrů bylo těžké kontrolovat. Snažil jsem se dotáhnout dopředu, zejména když byli Pidcock, Benoot a Campenaerts pryč. Bylo to opravdu těžké, dostat je zpět. Jsem rád, že jsem to zvládl, i když to bolelo." 

Před Flandry patří k favoritů, ale úplně spokojený pro závodě není: "Je to jiný závod, hlavně co se týče vzdálenosti. Dnes jsem byl dobrý, ale rozhodně ne super. Teď si do neděle odpočinu, protože to bude nutné, abych mohl závodit s těmi nejlepšími."

Závod opět skončil velkou porážkou týmu Quick-Step Alpha Vinyl. Nejlepší Jannik Steimle dojel na 14. místě. Zdeněk Štybar 61. se přes 4 minuty. Ještě mnohem hůř skončil Trek - Segafredo, nejlepší Edward Theuns byl 54., ve stejném čase jako Štybar a Mads Pedersen, jeden z favoritů Kolem Flander, dokončil na 69. místě.