Jelo se z Alty do Hammerfestu, etapa měřila 153 km a převýšení činilo 1590 metrů. Většina výškových metrů přišla na řadu v první čtvrtině trasy. Pak se spíše klesalo a na samém konci čekala víc jak kilometr dlouhá stojka.

V průběhu závodu se v úvodních kopcích a zvláště pak na větru hlavní pole dost nadrobilo, aby se nakonec sjela početná hlavní skupina, která mířila do závěrečného stoupání.

Od počátku etapy se jal upevňovat svou pozici lídra soutěže vrchařů v uniknuvší 6členné skupině Van Hemelen z Flanders-Baloise a dařilo se mu to, takže i zítra pojede v příslušném dresu. Z World týmů tu byl Gianmarco Garofoli z Astany. Jejich náskok se v maximu přiblížil 5 minutám.

Na čele pelotonu si nejvíc odpracovali jezdci Uno-X. 30 km před cílem bylo po úniku. A v poklidu se směřovalo do finále.

V první části závěrečného stoupání se na čele prosazovali jezdci Jayco AlUla. Jenže s přibývajícími horizontálními i vertikálními metry postupně všichni z čela vycouvali. Takže tým Zdeňka Štybara obdobně jako včera ostrouhal.

Zato Astana nevěděla, kdy má dost. V posledních desítkách metrů se podařilo poodjet Scaronimu, ale za ním se spurtovalo, takže to byl jeho kolega Gazzoli, který ho těsně před cílem minul. Scaroni ale ostatním odolal a uhájil druhé místo.

Čas vítěze byl přiznán 44 závodníkům. Zdeněk Štybar načetl ztrátu 18 sekund.

V průběhu etapy pilně sbíral bonifikační sekundy britský 19letý cyklista Noah Hobbs z Groupama-FDJ DT (na snímku druhý zleva) tak úspěšně, že mu to vyneslo průběžnou první příčku.

Rozhodnuto ale zdaleka ještě není. Zítra jsou na programu v posledních 30 km tři stoupání a tím posledním je cílové, víc jak 2 km dlouhé, ale hlavně s 10,5 % průměrným sklonem!