Hned v prvním okruhu ujela čtveřice Petr Vávra z Tufo Pardus Prostějov, Polák Braulinski z Power of Science, Tomáš Bakus z ČEZ Cyklo Team Tábor a Matteo Zurlo z italského klubového U.C Travigiani Energiapura.

Ital se tady u nás neocitl omylem. Pozval si ho díky nové spolupráci se zahraničními týmy na zkoušku ATT Investments. A jak vidno, motivace tohoto 25letého závodníka, který tři předešlé roky jezdil v italských kontinentálních týmech, byla příkladná. Netrvalo dlouho a už kroužil na čele osamoceně. Nakonec dokončil závod na 10. místě.

To byla pochopitelně jen předehra. Cílem sedmého okruhu už projela s náskokem víc jak 4 minut zhruba desítka závodníků, kde měl ATT Investments čtvero zastoupení (Jiří Petruš, Daniel Turek, Jakub Otruba, Márton Dina) oproti třem borcům Elkov Kasper (Michael Boroš, Jan Bárta, Tomáš Obdržálek), s nimi tu byli ještě mj. Zurlo, Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor), Martin Voltr (RRK Group) či Pawel Szostka (Lubelskie Perla Polski).

O dva okruhy dále odpadli Zurlo a Voltr. V dalším okruhu se jezdci ATT Investments zbavili soupeřů z hradeckého týmu a zaostávat začal i Vaníček. Hlavní selekce se odehrávala v 1,5km cílovém stoupání o sklonu kolem 6 %. V předposledním okruhu se náskok vedoucí pětice před nejbližšími soupeři zvýšil už na 3 minuty.

Cílem jako první projela dvojice Jakub Otruba a Jiří Petruš s náskokem víc jak minuty na trojici Szostka, Turek a Dina. Polák střídal, tak si pódium zasloužil. Propastných 9,5 minuty za vítězem přijela čtveřice Vaníček, Boroš, Obdržálek a Bárta. O další minutu za nimi Zurlo a Voltr.

Další skupinu dvaceti lidí přivedla do cíle trojice ATT Michal Schuran, Karel Camrda a Tomáš Jakubek.

V necelé polovině závodu jsme se postarali o redukci hlavní skupiny na odhadem 25 lidí. Po pár kolech v poklidu jsem odjel přes cílové stoupání, kluci z Hradce mě museli stíhat, takže když jim o kolo dál naši kluci nastoupili, už nestačili. Pak jsme se vpředu všichni sjeli a s Jirkou jsme potom rozhodli opět v cílovém kopci,“ komentoval Jakub Otruba rozhodující fáze závodu.

Když jsem viděl, že za mnou jedou tři kluci z našeho týmu a zcela jsme odpárali závodníky Elkovu, tak jsem nechápal, co se za mými zády odehrálo. Ale byl jsem pochopitelně rád, že budu mít tak velkou podporu,“ usmíval třetí muž nedávné Czech Tour.

"S parťáky jsme se domluvili, že vyhraju já, protože jsem měl nejvíce bodů v průběžném hodnocení seriálu. Ale závod mohl ovládnout vážně kdokoliv z nás,“ vyzdvihl Jakub Otruba týmovou práci. 

Jaký je jeho další program a ambice? „Forma je dobrá, teď jsme se pěkně rozjeli v Bulharsku. Okolo jižních Čech nejedu, chystám se až na Okolo Slovenska. Profilově to pro mě až tak moc nebude, ale na nějaké dílčí úspěchy určitě myslíme.“

V U23 byl dnes nejlepší Tomáš Obdržálek, průběžně tuto kategorii vede Karel Camrda. Lídrem seriálu zůstal i po dnešku Michael Boroš, nejlepším nováčkem Tomáš Přidal (Elkov Kasper). 

„Takticky jsme to asi prohráli, ale v situaci, která v kritický okamžik nastala, bylo těžké rozhodování. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo. Odjel nám Otruba, bylo to natrhané a možná jsme měli počkat na Honzu Bártu a jet ve třech, místo toho, že jsme jeli jen Tomáš a já. Honza byl kousek za námi, jenže jsem ho tam neviděl. Byla to dřina, ale dnes jsem na to ani neměl nohy, takže možná jsem i rád za to, co to dalo,“ hodnotil v cíli unavený Michael Boroš.

Výsledky.

Průběžné výsledky Škoda Cup.