Úvodní závod ze čtyřdílné série se jel v Maďarsku. Startovalo se v Budapešti a cíl byl na Pannonhalmě, tedy Panonském vrchu. Jde o oblíbené místo pořadatelů závodů, v posledních třech letech tu končilo domácí mistrovství.

Obtížnost 139 km dlouhého závodu s převýšením necelých 1300 metrů spočívala tedy jednak v dvojím přejezdu Pannonhalmy (1,1 km, 7,9%), k čemuž se ale přidalo velké teplo a hlavně silný boční vítr.

Na start se postavilo 23 týmů, z toho 11 kontinentálních. Mezi nimi české ATT Investments, Elkov-Kasper, TUFO-Pardus Prostějov, AC Sparta Praha a také slovenský Pierre Baguette s pěti českými jezdci. Byly tu i klubové ACS Development a Forman Energetic.

Nejprve odjela trojice závodníků a získala až ke dvěma minutám, ale jakmile to situace umožnila, začalo se v pelotonu ostře závodit na bočním větru, takže v polovině závodu jela na čela skupina o zhruba jen 25 lidech. 

"Ve skupině byli závodníci, kteří toho měli dost, byli uvařený nebo prostě jen nechtěli střídat. Proto se začalo znovu nastupovat, až odjela skupina devíti lidí, jenže do cíle bylo pořád dost daleko," popsal - jak se nakonec ukázalo - rozhodující moment závodu Martin Voltr (Pierre Baguette). 

Spolupráce podle Martina nebyla ve skupině ideální, přesto náskok před hlavní skupinou narůstal, aby se nakonec přiblížil až k deseti minutám. Čím dál víc bylo zřejmé, že z této skupiny vyjde vítěz. 

"Skupinu jsem chtěl vyselektovat už v prvním stoupání na Pannohalmu a kopec se mnou přejel jen Tilen Finkšt. Nastoupil jsem mu tedy na začátku cílového výjezdu, ale dokázal se mě udržet a před páskou prokázal, že je rychlejší závodník," pokračoval Martin v líčení souboje o prvenství.

Z českých jezdců přijeli v první skupině také Matyáš Fiala z ATT Investments (6.) a ještě loňský junior Daniel Rubeš z Elkov-Kasper (8.), který byl hned v úvodním tříčlenném úniku. Nejlepším domácím závodníkem se stal Ádám Kristóf Karl z Epronexu (7.), Polákem Kacper Maciejuk ze Santic-Wibatech (4.), který tu jel v dresu polského národního výběru, a Slovákem Simon Nagy z Dukly Bánská Bystrica (17.). 

"Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, ale i za druhé místo můžeme být rádi. Myslím, že to pro nás byl dobrý závod," zhodnotil Martin výsledek závodu, na nějž přijel po delší závodní pauze způsobené covidem, který si přivezl z Okolo Slovinska a kvůli němuž musel vynechat jak mistrovství republiky, tak Okolo Slovenska.

Po závodě tedy oblékl dres nejlepšího českého závodníka v seriálu a dnes bude mít příležitost ho obhajovat na Slovensku.