Z Batu Pahat do vnitrozemského Kulai to byla rovina, 123 km s nejvyšším bodem 52 metrů vysoko. První rychlostní prémii vyhrál ještě Peňalver (Polti Kometa), ale pak na 24. km odskočilo kvarteto. Tarozzi a Gabburo z Bardiani, Darbellay z Corratecu a De Bod z EF Education. Jelo se skoro jedenapadesátkou a oni se dostali až k více než dvouminutovému náskoku. Ostatně podle průměru v cíli 49,702 jde o pátou nejrychlejší etapu historie závodu.

Drama se jako obvykle rozjelo někdy v posledních dvaceti kilometrech. Vydrží vpředu? Tentokrát mocně tahali hlavní pole hoši z Tudoru a Euskaltel/Euskadi, kteří měli své zájmy, EF Education jako by jim (a Pooleově náskoku v čele) až příliš věřili. V závěru neodolali stíhačce Gabburo a Valentin Darbellay, ten jen krátce poté, co získal cenu bojovníka etapy.

Jihoafrický nezmar Stefan De Bod byl v úniku čtvrtý den po sobě a zdálo se, že se dočká. Dokonce i jako první nastoupil, když už bylo jasné, že to s Tarozzim těsně stihnou. Jenže drobný Ital, točící těžší převod, se mu pověsil na zadní kolo a v pravou chvíli ho předjel. Zcela vyčerpaný pak slavil třetí triumf profikariéry. Získal zde výhru jako 36. Ital a 18. člen svého světle tyrkysového týmu.

GZBV-lIa4AAIEaf.jpeg

„Jsem šťastný, co se povedlo. Udržoval jsem svoje tempo v úniku a v závěru dokázal přidat. Viděl jsem, že mě Stefan (De Bod) vyzývá, ale zůstal jsem před ním,“ řekl. „Byl dnes lepší, ale zkusím to znovu v dalších dvou etapách. Dostal jsem další motivaci,“ nevzdává se De Bod.

Poole udržel náskok 14 vteřin před Italem Pesentim (japonské JKL Ukyo) a Španělem Iribarem (Equipo Kern Pharma). Do čela bodovací soutěže se konečně dostal(a) „malá gorila“ De Kleijn (54) před Malucelliho (50) a Peňalvera (42). Etapový hattrick, tři výhry v řadě, tu však nezískal. Horské puntíky drží Mario Aparicio (Burgos BH), zítra ho čeká ještě jedna prémie. A nejlepším asijským jezdcem zůstává v bílém dresu Japonec Išibaši (JKL Ukyo), 23. celkově (-2:18). 

Sobotní sedmá etapa vede z Miri do Bintulu, má 199 km, a kromě horské i tři rychlostní prémie. Tour de Langkawi končí v neděli okruhovou etapou. Oba dny ze Serawaku sledujte ráno závěry živě na Eurosportu.