Na 167 km z Hammerfestu do Havoysundu 2183 výškových metrů. To by samo o sobě nebylo nic převratného. Nebýt posledních 30 km. Nejprve dvě středně náročná stoupání a pak do cíle 2 km o průměru 10,5 % s maximy o 14 %.

Po 30 km jela na čele šestice z týmů nižších divizí. Nejzajímavější byl Van Hemelen z Flanders-Baloise, jedoucí v bílém dresu se zelenými pavími oky nejlepšího vrchaře. O něj mu pochopitelně šlo. A dařilo se mu. Po etapě náskok ještě navýšil.

Uprchlíci dostali až k 5 minutám. Zpočátku tempo pelotonu udržovaly týmy Israele a Astany. Před nejtěžšími pasážemi se do toho obuli jezdci Uno-X. V chladu, dešti a větru se peloton začal trhat. A náskok jezdců v úniku se začal rychle tenčit.

V pelotonu 28 km před cílem velmi nepříjemně spadl Garofoli (Astana). Na mokru se dostal mimo asfalt, nepodařilo se mu vrátit zpět a když se řítil na skaliska, lehnul. Nakonec ale nasedl a do cíle dojel, byť s velkou ztrátou.

K Uno-X se na čele při stíhání lidí z úniku přidali cyklisté dsm-firmenich. Ale na Daineseho, průběžně druhého muže nejeli, ten odpadl 16 km před cílem. O kilometr dál nestačil ale ani průběžný lídr Hobbs z Equipe Continentale Groupama-FDJ.

Poslední muž z úniku Van Hemelen byl dostižen přibližně čtyřicítkou jezdců na úpatí cílového stoupání. Na čele znovu borci Uno-X následování soupeři z týmu Israele. Ti začali útočit ve více lidech, zpočátku jel Frigo následován Teunsem a Williamsem.

Do posledního kilometru ale najížděla na čele cca dvacítky jezdců dvojice Uno-X. 350 metrů před cílem akceleroval Dylan Teuns. V posledních 50 metrech ale začal tuhnout a těsně před páskou se před něj dostali čtyři lidi. I k jeho radosti nejrychlejším z nich byl jeho týmový kolega Stephen Williams!

27letý Brit, který do týmu Israele přestoupil letos po 4 letech v Bahrainu, si připsal své 4. profesionální vítězství a stal se novým průběžným lídrem závodu.

"Jsem opravdu šťastný, že jsem vyhrál, samozřejmě, jak všichni viděli, poslední hodinu nebo dvě tam byly opět hrozné povětrnostní podmínky, takže hlavní věcí bylo snažit se zůstat v teple a ujistit se, že jsme udělali všechny základy správně. Celý den kluci odváděli skvělou práci a udrželi nás vepředu, zvláště v posledních několika hodinách, kdy byl boční vítr, špatné počasí, stoupání a klesání, takže dnes to byla skvělá týmová práce a jsem opravdu rád, že jsem to dokončil takhle a dostali se do vedení, navíc s Dylanem v první pětce. Zítra nás čeká další těžký den a doufejme, že to zvládneme až do konce!" uvedl na týmových stránkách vítěz etapy a nový lídr závodu.

Zdeněk Štybar je po dnešku na 32. místě coby třetí nejlepší z týmu Jayco AlUla.