Pořadatelům se podařil postup v mezinárodním kalendáři a nedělní HSF System Velká cena Ostravy tak povýšila do kategorie C1. „Pro letošní rok jsme opustili druholigový seriál Evropského poháru a rozhodli se postoupit ještě na vyšší úroveň. V sobotu tedy bude náš závod otvírákem Českého poháru HSF System Cup na mezinárodní úrovni C2, nedělní Velká cena Ostravy se v klasifikaci UCI posunula o level výš. To pro nás znamená, že v Dolních Vítkovicích uvidíme v elitních a juniorských kategoriích opravdu špičkové závodníky a rozdělíme vysoké bodové příděly do světového rankingu,“ vysvětlil ředitel závodu Miloš Židík. „A samozřejmě rozdáme i finanční odměny, které opravdu stojí za to. V sobotním pohárovém závodě vyplatíme nejlepším závodníkům a závodnicím na prize money 145 400 Kč, při nedělní Grand Prix Ostravy dokonce 211 700 Kč. Je vidět, že body i odměny jezdce lákají, protože zahraniční účastníci tvoří v tuto chvíli polovinu registrovaných pro nedělní „Cé jedničkový“ závod. Kromě sousedních Slováků, Poláků, Rakušanů a Němců nechybí ani Belgičané, Nizozemci, Maďaři, a dokonce ani cyklokrosař z Kanady,“ vyjmenoval ředitel závodu.

BrychtaJan_CX_HSF_GP_Ostrava_20230930_110817_DSC_8390.jpg

Mezi přihlášenými nechybí vítězové a vítězky předchozích ročníků cyklokrosových závodů v Dolních Vítkovicích. V kategorii mužů Elite se na start postaví světová devatenáctka Marek Konwa z Polska, Belgičan Victor Van De Putte, který před rokem v Ostravě ovládl oba závody, i český vítěz prvního ročníku cyklokrosových klání pod vysokými pecemi Jakub Ťoupalík. Ženám v Dolních Vítkovicích vloni kralovala Alicia Franck, Begičanka znovu odstartuje do HSF System Cupu i HSF System Velké ceny Ostravy.

Sobotní pohárové závody jsou vypsány pro mladší a starší žactvo, kadety a kadetky, juniory a od 13:30 pro elitní muže a v 15:00 ženy. Grand Prix Ostravy absolvují kadeti, kadetky, junioři, juniorky, ve 13:00 ženská a od 14:30 mužská elita. Na krosaře a krosařky čeká atraktivní tříkilometrový okruh v ikonickém prostředí Dolních Vítkovic. „Opět nebudou chybět příkré schody, unikátní průjezd vysokou pecí, přejezdy koksárenských vagonů, umělé překážky ani náročná pasáž v hlubokém písku. Závodníky provedeme Dolní oblastí a doslova všemi povrchy, které vás mohou napadnout, včetně dlažby, strusky, bláta, asfaltu, betonu, dřeva nebo koberců. Na své si tak přijdou nejen startující, ale i mechanici v technickém depu a samozřejmě fanoušci u trati, kteří se nebudou ani chvíli nudit,“ doplnil autor trati Radovan Šťastný.

BrychtaJan_CX_HSF_GP_Ostrava_20230930_111226_DSC_3084.jpg

„Byl jsem u toho, když v prosinci roku 2022 zasypaly Ostravu závěje sněhu a Dolními Vítkovicemi se proháněli cyklokrosaři při závodech Evropského poháru. A těší mě, kam se tato akce za dva roky posunula. Naše město hostí závody, které mají v mezinárodním měřítku zvučné jméno, o čemž svědčí počet účastníků ze všech koutů cyklokrosového světa. Je vidět, že tým organizátorů své práci rozumí a Velká cena Ostravy vyrostla v opravdu Velký podnik,“ komentoval primátor města Ostravy Jan Dohnal, na kterého navázala náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Šárka Šimoňáková. „Jsme rádi, že se po roce cyklokros opět vrací do Ostravy – do ikonického prostředí mezi vysoké pece. Doufám, že vítězství zůstane doma. Pro Moravskoslezský kraj je důležité podporovat takovéto sportovní akce a lákat nadějné sportovce, jejich realizační týmy i fanoušky,“ řekla Šimoňáková.