Tým UAE Emirates se v předešlých dnech setkal v Dubaji se sponzory a fanoušky. Po návratu domů do Španělska se Juan Ayuso na svěřil se svými plány na následující sezónu tiskové agentuře EFE: "Záměrem je debutovat příští rok na Tour, ale uvidíme, jak to půjde.“

Vypadá to tedy, že Ayuso by na Tour startoval po boku Pogačara jako záložní lídr. „Momentálně je Tadej jedničkou a je normální, že jede na Tour jako lídr,“ řekl Ayuso o svém slovinském týmovém kolegovi, který už Tour de France dvakrát vyhrál. "Ale jak jsme viděli i na letošní Vueltě, užitečné je mít v týmu více jezdců na pořadí."

Ayuso také naznačil, že by chtěl jet na olympiádu a mistrovství světa. „Samozřejmě bych se rád zúčastnil her a mistrovství světa. Chci být na hry v dobré kondici, aby mě národní trenér mohl vzít s sebou. Ale rád bych jel na obě akce.“

1140923175.jpg

Juan Ayuso je super talent, který už své nadání přetavil do praktických výsledků. Ne nadarmo si ho UAE Emirates pojistili až do roku 2028.

Do týmu přestoupil v polovině roku 2021, tedy v době, kdy mu bylo stále ještě jen 19 let. Měl už na kontě španělský juniorský titul na silnici i v časovce, 5. a 7. místo v obou disciplínách na mistrovství Evropy v téže kategorii, ale především vítězství na baby Giru určeného pro jezdce do 23 let, které vyhrál s obrovským náskokem téměř tří minut na Tobiase Johannessena (Uno-X) a přivlastnil si všechny čtyři dresy. Na evropském šampionátu na silnici mezi třiadvacítkáři pak skončil ve spurtu sedmičlenné skupiny na 3. místě.

Hned ve své první ucelené sezóně v UAE Emirates potvrdil naděje do něj vkládané. Nejprve mj. dokončil Okolo Katalánska na 5. a Okolo Romandie (oba 2.UWT) na 4. místě, aby se ve svých ještě 20 letech postavil na 3. stupínek v konečné klasifikaci Vuelta a Espaňa za Remco Evenepoelem a Enricem Masem!

1133265710.jpg

V letošní sezóně se jeho výkonnostní vzestup nezastavil. K dosud jedinému profesionálnímu vítězství při Circuit de Getxo (2.1) z předešlého roku přidal hned tři další a všechny na závodech nejvyšší kategorie: časovku na Tour de Romandie a časovku a  horskou etapu při Tour de Suisse, kde obsadil konečné 2. místo za Mattiasem Skjelmosem a před Remco Evenepoelem.

Po 2. místě na španělském šampionátu odjel v roli lídra na Vueltu. Jeho nejlepším etapovým umístěním byla sice jen 3. příčka ve dvou kopcovitých etapách. ale jeho stabilní výkony mu zajistily konečnou 4. pozici za trojicí Jumbo-Visma a bílý dres nejlepšího mladíka.

S ohledem na jeho kombinaci - při jeho 183 cm výšky - velmi dobré jízdy v kopcích a výborné jízdy na čas, které dosud prokazoval, i jeho aktuální věk je jasné, že tu roste horký kandidát vítězství na Grand Tours a účast na Tour de France v příštím roce by byla jen logickým krokem jeho dalšího vývoje.