Na startu 163 km dlouhého závodu se prezentovalo 27 kontinentálních a klubových celků po šesti lidech. Početní převahu měli Poláci a Němci, jichž bylo shodně 38. Českých jezdců bylo "pouze" 8, jelikož v sestavě ATT Investments startoval domácí sprinter Bartosz Rudyk a v týmu TUFO-Pardus Prostějov hned dva Poláci Wojciech Pszczolarski a Franciszek Kocur a Slovák Martin Chren.

Jelo se na okruhu dlouhém 32 km s centrem v městě Mlava v Mazovsku, závodníci ho obkroužili 5x. Převýšení bylo minimální, celkem činilo pouhých 865 metrů. Větší komplikací byla technická náročnost okruhu, zvláště v jeho závěru. Sice docela foukalo, ale ne tak silně, aby to peloton nějak významně nadělilo.

Výsledkem byl extrémně rychlý závod se spoustou pádů. Celý den se intenzívně závodilo. V jednom z nemnoha úniků se v polovině závodu ocitl i Jirka Petruš (ATT Investments). Hromadnou koncovku málem zrušil osamocený uprchlík, ale i ten přišel o svou šanci kilometr před cílem.

Ve spurtu se prosadil čerstvý polský šampion z hromadného závodu Norbert Banaszek z Mazowsze Serce Polski (na titulním snímku coby vítěz polského mistrovství). Šimon Vaníček skončil bezprostředně pod pódiem a na 6. místě ho doplnil týmový kolega Bartosz Rudyk. I Prostějovští se dostali do top ten, to když Petr Vávra uzavřel první desítku. 

Čas vítěze získalo téměř 70 lidí, dalším 35 připočetli rozhodčí 5 sekund.

ATT tak rozšířilo svou sbírku UCI bodů o dalších 30, Petr Vávra si připsal letošní premiérové 3 body.

Šimon Vaníček: "Kluci z týmu v závěru sjížděli uprchlíka, aby připravili pozici především pro Bartosze. Odvedli perfektní práci, měli jsme to výborně rozjeté. Mou úlohou byl konečný leadout, jenže za mnou Bartosze zavřeli a on se mnou ztratil kontakt. Škoda, podle mě to bylo rozjetý na výhru. Zůstalo to tedy na mně, jenže poslední pětistovku jsem jel ze špice, takže to nakonec stačilo na 4. místo."

Bartosz Rudyk: "Měli jsme se Šimonem v závěru velmi dobrou pozici, bohužel mě před poslední zatáčkou zavřeli, byla to velmi nebezpečná situace, která mi znemožnila bojovat o vítězství. Zítra začínáme etapák Okolo Mazovska a já do něj vstupuju s dobrýma nohama a velkou motivací."

Petr Vávra: "V prvním okruhu jsem se připletl do většího pádu, ale podařilo se mi rychle dostat zpátky. Pak jsem se snažil dostat do úniku, ale to nevyšlo. Po celý závod se o mě výborně starali Vojta Soukup a Wojtek Pszczolarski, bohužel Vojta v koncovce chyběl, protože ho postihl defekt. Věděl jsem, že závěr ve městě je mimořádně technický, takže jsem se za podpory Wojtka snažil držet za týmy s dobrými sprintery. Vyplatilo se, 10. místo považuju pro nás za skvělé."