Dnes se v Portugalsku jela nejdelší 203 km dlouhá etapa. Patřila k těm profilově snadnějším. První třetina byla kopcovitější a v ní byly umístěny i dvě vrchařské prémie 3. kategorie. Posledních 30 km pak bylo v podstatě rovinatých. Takže se očekával hromadný dojezd.

Ještě před první rychlostní prémií, která byla na 18. km, ujela čtveřice jezdců ve složení Bol (Burgos), Irizar (Euskaltel), Casimiro (Kelly) a Javier Moreno (Efapel). Posledně jmenovaný tu byl nejzajímavější postavou, jelikož ve svých 36 letech dojíždí cyklistickou kariéru v portugalském týmu poté, co strávil 6 let ve World týmech Movistar a Bahrain, a poté ještě dva roky v Pro týmu Delko.

Z našich včera ztratil Karel Hník na 82. místě 11 minut, Vojta Řepa na 108. víc jak 17 minut.

Zatímco u nás se těšíme na neděli, že snad bude poprvé letos teplo, tak v Portugalsku vyjeli do 29 stupňů!

Chlapi v úniku pobrali body na třech rychlostních i dvou vrchařských prémiích, ale vedoucí závodníky v těchto doplňkových soutěžích z pozic lídrů nesesadili. Nejvyšší odstup v průběhu etapy se dostal na úroveň 5 minut.

Dojeti byli především zásluhou cyklistů Deceuninck-QuikStep a Bora-hansgrohe 10 km před cílem. Nejvíc se nadřel nejspíš Shane Archbold (Deceuninck). Při sjíždění to v pelotonu občas lehlo, na zemi se ocitli např. Iván Sosa (Ineos) či Davide Ballerini (Deceuninck).

Vojta Řepa v roli domestika

A pak jako obvykle začaly hrátky o to, kdo připraví svým sprinterům nejlepší pozici.

Necelé tři kilometry před cílem to na výjezdu z kruhového objezdu spadlo ve třetí čtvrtině balíku. Pár klukům se moc vstávat nechtělo, ale hned o ně pečovali zdravotníci. Mezi třemi cyklisty Efapelu, kteří se v pádu zdrželi, byl vidět i Karel Hník. Pokoušeli se dát svému lídrovi svůj bicykl, ale ten jim vysvětlil, že se to stalo v ochranné zóně.

V posledních stovkách metrů byly na čele vidět dresy Bory, i Aberasturi (Caja Rural) tam měl svého rozjížděče, ale pak přivezl zleva Michael Morkov na svém zadním kole Sama Bennetta a nebylo co řešit. Druhá etapa pro Deceuninck a Bennetta.

Ackermannovi (Bora) se letos nedaří. Naposledy vyhrál vloni v listopadu etapu na Vueltě. V tomto roce už má odzávoděno 26 dnů, ale čtyři třetí místa není to, co by jeho i tým mohlo uspokojit. Zato Bennet si připsal letošní už sedmé vítězství!