Takže poslední etapa posledního etapáku sezóny nejvyšší kategorie UCI. Svým profilem dávala jistou šanci ještě něco změnit na celkových výsledcích. I když se ta šance jevila dost malá.

Průběžný lídr Lennert van Eetvelt (Lotto Dstny) ukázal, že je ve velmi dobré kondici, a jeho tým prokázal, že je schopen ho účinně podpořit. Druhý v pořadí Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL) sice ztrácel jen 5 vteřin, ale s ohledem na rozmístění rychlostních prémií, vzdálenost posledního stoupání od cíle (19 km) a sílu Lotto Dstny i samotného Van Eetvelta, se i 5 vteřin jevilo jako dost.

Těmi třetími vzadu mohly být především týmy Decathlon AG2R La Mondiale a UAE Team Emirates. Prvně jmenovaní měli na průběžném 3. a 4. místě Alexe Baudina a Victora Lafaye, druzí tři lidi v prvních jedenácti: 5. Pavla Sivakova, 10. Felixe Großschartnera a 11. Tima Wellense.

A2.jpg

Co se týče dílčích úspěchů, tak Pepijn Reinderink (Soudal Quick-Step) neměl coby nositel modře puntíkatého dresu nejlepšího vrchaře nic jisté, protože jeho náskok 8 bodů před Timem Wellensem s ohledem na to, že na trase bylo možno nasbírat až 24 bodů na třech vrchařských prémiích 2. kategorie, zas tolik jistoty neskýtal.

Zvláště když se Wellens stal 15 km po startu, společně s Toshem van der Sandem (Visma | Lease a Bike), Stanem Dewulfem (Decathlon AG2R La Mondiale), Estebanem Chavesem (EF Education - EasyPost), Michaelem Leonardem (INEOS Grenadiers) a Amanuelem Gebreigzabhierem (Lidl - Trek) jedním z borců, kteří se dostali do denního úniku, jenž se ale vytvořil až po první vrchařské prémii na 6. km, kterou vyhrál Rémi Cavagna (Movistar).

Reinderink se sice pokusil za pomoci týmového kolegy Vangheluweho dodatečně do úniku doskočit, ale nejenže se mu to nepodařilo, navíc posléze skončil až ve třetí skupině s několika dalšími odpadlíky z hlavního pole. Na dálku se poté mohl těšit tím, že na druhé VP pobral Wellens pouze 2 body za 3. místo, takže o dres mohl přijít už jen v případě, že by únik vydržel až do třetí VP a tu by Belgičan vyhrál.

GaUtuMPWwAA1KzK.jpg

O tempo pelotonu se zprvu staraly dva týmy a to ty, které měly první dva muže v průběžném pořadí. Zhruba kolem 30. km tuhle roli převzali jezdci Bahrain - Victorious, Astana Qazaqstan a Decathlon AG2R La Mondiale. V posledním stoupání, kde byli uprchlíci dostiženi, atakoval z hlavní skupiny Pavel Sivakov (UAE Emirates), ale Van Eetvelt i dva jezdci Decathlonu mu viseli na zadním kole.

Sivakov vyhrál poslední VP, ovšem ve sjezdu a následné rovině se vše začalo sjíždět do kupy, takže 10 km před cílem jelo na čele něco mezi 40 až 50 lidmi. Sice se občas někdo pokusil o nástup, ale ostatní si to pečlivě hlídali. Speciálně týmy Lotta a DSM.

Mimořádně aktivní při udávání tempa byl v těchto pasážích Johannes Staune-Mittet (Team Visma | Lease a Bike), pravděpodobně proto, že vepředu buď chyběla - nebo toho měla plné zuby - část pravověrných sprinterů, takže šance na úspěch v etapě jeho kolegy Micka van Dijka povyrostly.

A5-e1729416234427.jpg

Ale v cíli se radovali úplně jiní. Jednak nejlepší z těsného spurtu Matevž Govekar (Bahrain - Victorious), a pak pochopitelně vítěz celého etapáku, a tudíž i soutěže o bílý dres nejlepšího mladého jezdce Lennert van Eetvelt.

Jedinou změnou v první desítce byl tak posun Tima Wellense - díky bonifikačním vteřinám za vítězství v první ze dvou rychlostních prémií - z 11. na konečné 7. místo. A přesně tahle prémie a dva body, o něž tu na 2. místě Stan Dewulf, který tady chodil pilně do úniků, přišel do bodovací soutěže, ho připravily o modrý dres. Druhou prémii totiž vyhrál a v konečném hodnocení na Ethana Vernona ztrácel jediný bodík. Dewulf to zkusil změnit i v cílovém spurtu, ale ze 6. místo se body už nebraly.

Týmovou soutěž ovládl UAE Team Emirates. Nejvíc UCI bodů si odváží Decathlon AG2R La Mondiale především za 3. a 4. místo Baudina a Lafaye v konečném pořadí.

GaVGeQFXoAAiU2b.jpg

Van Eetvelt: "Startovat v dresu lídra poslední den je vždy stresující. Víš, že všichni pojedou proti tobě, ale taky je super, že můžeš v tomhle dresu jet. Před startem etapy jsme si řekli, že nikdo z UAE Emirates se nesmí dostat do úniku, zejména ne Tim Wellens a Pavel Sivakov. Nakonec jsme se rozhodli nechat Tima jet a pak to zkusit kontrolovat. Myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Kluci jeli velmi dobře a naštěstí jsme dostali i nějakou podporu od dsm-firmenich PostNL. To umožnilo udržet uprchlíky na dosah. Po posledním stoupání přišlo ještě dost útoků, ale já se cítil velmi dobře. Je velmi příjemné dokončit úspěšně tenhle etapák. Kdybyste mi před začátkem sezóny řekli, že vyhraju jeden závod z kategorie WorldTour, byl bych velmi šťastný. Ale vyhrát dva, s tím můžu být víc než spokojený. Pokud by se mi i příští rok dařilo stejně, budu šťastný."

Jan Hirt byl klasifikován na konečném 40. místě (+2:31) a Josef Černý na 67. (+12:39).