Poslední den závodu Okolo Slovenska se odehrál na 171 km dlouhé trati mezi Topolčiankami a Skalicou. Prvních 80 km si pohlídaly týmy Sunweb a Bora tak, aby měly pod kontrolou první dvě rychlostní prémie s bonifikacemi. Poté, co se jim to podařilo, nechali odjet únik.

To byl plánovaný okamžik pro Jakuba Otrubu, který se dostal do čtyřčlenné skupiny, která velmi rychle získala náskok čtyř a půl minuty.

Klíčovým místem byla rychlostní prémie na 145. km, kterou si Jakub Otruba pohlídal a získal důležité vteřiny, které ho posunuly o dvě místa v průběžném hodnocení. Následně začal náskok podle předpokladů klesat.

Jakub Otruba

Šest kilometrů před cílem se peloton opět spojil, takže zase došlo na hromadný spurt. V něm Dominik Neuman připravil pozici Adamu Ťoupalíkovi, který vybojoval páté místo.

Etapu ovládli čistokrevní sprinteři World Tour týmů: Rudy Barbier z Israele před Hodegem z Deceuninck a Laasem z Bory.

Celkové vítězství patří Janniku Steimle (Deceuninck-Quick Step). Bodovačku ovládl Estonec Martin Laas (Bora-hansgrohe), vrchařskou soutěž Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles) a mladíky Andreas Leknessund (Uno-X). V týmech byl nejlepší Deceuninck o dvě vteřiny před Sunweb.

Ze čtyř etap byl Adam Ťoupalík třikrát do desítky (5., 6. a 10. místo). V té, kdy v top ten absentoval, se pokusil v závěru o sólo únik.

Jakub Otruba se díky bonifikacím z poslední rychlostní prémie posunul coby nejlepší český závodník na konečné deváté místo. Dvanáctý skončil Michael Kukrle a 16. Adam Ťoupalík, která byl 12. v bodovací soutěži. Sedmé místo ve vrchařské soutěži patří Kukrlemu.

Otruba si nejen polepšil v celkovém hodnocení jednotlivců, ale posunul se na 2. místo v kategorii do 23 let! A Elkov-Kasper se postavil na třetí stupínek v týmové soutěži. Až za naším nejlepším týmem dokončily celky Israele, Bory, Alpecinu či Cofidisu!

Lubomír Petruš je klasifikován na 31. místě se ztrátou 1:16 na vítěze jako druhý nejlepší z Alpecin-Fenix. Připomeňme, že první den v rovinaté časovce ztratil na Steimleho 1:02 min.! Se svou premiérou v Pro Tour týmu - coby jeho praktikant - po pětiletém odloučení od vrcholové cyklistiky může být určitě spokojený. A tým také.

Lubomír Petruš vedle Jannika Steimle