V sobotu na robotu. Profilově nejtěžší etapa (i když i zítra to bude na Štrbském Plese také pořádná šichta). Na 184 km 3020 výškových metrů. Sedm vrchařských prémií. V posledních 12 km dvakrát Kalvária nad Ružomberokem. Krátká, ale strmá.

E04_05.jpg

Do denního úniku se podařilo dostat čtyřem lidem. Byli to Johannes Adamietz (Lotto Dstny), Kyrylo Tsarenko (Corratec-Vini Fantini), Pierre Thierry (Arkéa-B&B Hotels Continentale) a Andrea Garosio (Polti-Kometa). Peloton jim poskytl až 10 minut! A pak se nestačil divit.

V průběhu etapy a zvláště v jejím závěru se hlavní skupina natrhala na spoustu skupin a skupinek. Z té první se v samém závěru odpoutala trojice, která se pokusila čtveřici uprchlíků dostihnout. O 17 vteřin se to nepodařilo Jenno Berckmoesovi (Lotto Dstny) a Mauro Schmidovi (Jayco AlUla) a o 22 Julianu Alaphilippovi (Soudal-Quick Step).

449107669_1019779656814119_2258217682974044682_n.jpg

Výsledek? 26letý německý cyklista Adamietz, který jezdí za Lotto teprve druhým rokem, kam přišel z úrovně kontinentální, získal první profesionální vítězství. Čerstvý švýcarský šampion Mauro Schmid si po etapě oblékl žlutý trikot. Před Julianem Alaphilippem má před zítřkem, kdy se pojede třikrát na Štrbské Pleso, náskok pouhých 2 vteřin. Jenže Alaphilippa mají v Jaycu v kleštích, protože 20 vteřin za ním figuruje ten, kdo dnes musel předat dres kolegovi z týmu, tedy Anders Foldager.

Jak si vedli Češi a Slováci? Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper) si drží od začátku roku skvělou fazónu. Dnes mu to dalo na 10. místo, přičemž před ním byli všichni - s výjimkou 3. Thierryho - z úrovně World nebo ProTeams. A do dvacítky se vešli jen další dva z Conti týmů, z toho jeden v dresu devo týmu Arkéa-B&B Hotels.

"Poté, co se vytvořil únik, nikdo nechtěl tahat. Celý den to bylo hore dole, tak jsme jen čekali, kdy to World týmy začnou redukovat. Největší redukce nastala v posledním dlouhém stoupání, po němž následoval sjezd a dva prudké krátké výjezdy v Ružomberoku. Kluci mi to opět perfektně připravili, jezdil jsem na zadním kole Alaphilippa. V prvním výjezdu jsme se oddělili asi ve dvanácti lidech, v druhém za to vzal právě Alaphilippe a odjeli v trojici. Takže jsem sprintoval ze třetí skupiny a stačilo to na desáté místo," okomentoval etapu a zvláště  její závěr Lukáš Kubiš.

E03_01.jpg

Z Čechů dnes dokončil nejlépe Michal Schlegel (Caja Rural-Seguros RGA), když na 34. místě nabral ztrátu +1:36 min. a vrátil se do pozice výsledkově nejlepšího českého závodníka (29.). 

Slovákům kraluje na 16. místě Lukáš Kubiš, druhým nejlépe postaveným je na 32. místě Matthias Schwarzbacher (ATT Investments). U ještě loňského juniora jde o ocenění hodné postavení. V soutěži o bílý trikot mu to zatím dává na 6. místo, když před ním jsou dva mladíci ze Soudalu a tři z Arkéy.

"Na rozdíl od předešlých etap, kdy to ještě nebylo ono, jsem se dnes cítil dobře. Zdá se tedy, že se do toho po nemoci pomalu zase dostávám. Myslím, že na prvoročáka v takto náročné etapě a kdy typově nejsem vrchař, je to celkem fajn výsledek. Prioritou zítřejší etapy bude předpokládám snaha získat puntíkatý dres zpět pro Matúše," podělil se o to, jak prožil etapu Matthias, který ji dokončil na 36. místě (+1:52) jako nejlepší z ATT Investments.

449193068_1019676956824389_548920418732827716_n.jpg

Matúš Štoček se do úniku nedostal, sice si na jedné z prémií dojel z balíku alespoň pro 2 body, ale na Kyryla Tsarenka to po skončení etapy, co se týče vrchařské soutěže, o 5 bodů nestačilo. Takže odevzdal puntíky. Zítra ale šance existuje: jedna vrchařská dvojka a tři jedničky.

V týmové soutěži, kde na čele vystřídal Lotto Dstny dosud vedoucí Jayco AlUla, se Elkov-Kasper posunul na 9. místo. S výjimkou devo týmu Arkéy před ním není žádný jiní kontinentální tým.

.