Letos se závod jede po 72. Mezi jeho vítězi najdeme jména jako Bradley Wiggins, Andy Schleck, Geraint Thomas, Bob Jungels, Michael Valgren či Quinten Hermans.

Poslední ročník vyhrál Thibau Nys, kerý následně přestoupil do Trek-Segafredo, druhý byl Thomas Bonnet, který poté zakotvil v TotalEnergies, a třetí Mika Heming, kterému i tento úspěch pomohl postoupit z ATT Investments do Tudor Pro Cycling. Ve vrchařské soutěži se Daniel Turek, tehdy ještě v dresu rakouského Felbermayru, umístil na 3. příčce. V týmech skončilo ATT Investments na 5. místě z 22 týmů.

loading...

Letos stanulo na startu 21 týmů v převážné většině kontinentálních: nizozemské Abloc, VolkerWessels a Development Team DSM, rakouské Felbermayr, Vorarlberg a Hrinkow, německé Benotti a Lotto, belgický Materiel-Velo, dánsko-lucemburský Leopard, novozélandský Global 6, polský Voster, americký EF Education-Nippo Development Team, tři cyklokrosové týmy: belgické Baloise a Pauwels Sauzen a francouzský Legendre a čtyři kontinentální, z nichž vyniká Vendée U, což je development tým TotalEnergies. Týmy mají po šesti lidech.

ATT Investments startuje v sestavě Karel Camrda, Márton Dina, Gert Kivistik, Michal Schuran, Filip Chýle a Jan Kašpar. Ve svých týmech z českých závodníků také Michael Kukrle a Jakub Ťoupalík.

Začalo se 3,2 km dlouhým poměrně technickým prologem v Esch-sur-Alzette. Zajímavostí na něm bylo kromě dvanácti ostřejších zatáček i to, že kilometr od startu se před cyklisty zvedla 400metrová 15% stojka. Když se tenhle prolog jel v ročníku 2019, vítězný Quinten Hermans najel na 25. Michaela Kukrleho 20 vteřin. Belgičan, tehdy ještě v dresu cyklokrosového Telenet Fidea Lions, poté ovládl celý závod.

Prolog projel nejrychleji Pim Ronhaar z týmu Baloise-Trek Lions. Nizozemec je specializací cyklokrosař, např. v právě uplynulé cyklokrosařské sezóně dojel 5. na SP v Táboře, 4. na nizozemském šampionátu a 16. na světovém šampionátu.

Nejlepší z Čechů byl v prologu klasifikován na 5. místě se ztrátou 6 vteřin na vítěze Michael Kurle. O dvě vteřiny pomalejší skončil na 12. místě Márton Dina z ATT Investments. Třetím nejlepším z těch, kteří nás zajímají více, byl na 34. místě se ztrátou 14 vteřin Jakub Ťoupalík.

Po prologu budou následovat čtyři etapy, z nichž by měla do celkového pořadí promluvit významněji druhá, profilově nejnáročnější, kdy na 132 km bude nutno nastoupat 2460 metrů, většinu z nich v poslední třetině trasy na cílovém okruhu, v němž se závodníkům do cesty postaví třikrát 3km 7% stoupání s úvodní 2km pasáží se sklonem k 10 % a cíl je umístěn na jeho vrcholu při čtvrtém výjezdu.