Po dvou letech bude znovu nosit růžový trikot pro lídryni celkového pořadí italská cyklistka. Elisa Longo Borghini navázala na výsledky své jmenovkyně Elisy Balsamo a o jedinou sekundu uzmula dres pro vedoucí jezdkyni před Australankou Grace Brown. Pro dvaatřicetiletou cyklistku je to třetí etapový triumf na nejslavnějším ženském cyklistickém závodě.

„Je to nejlepší způsob, jak Giro odstartovat, protože jsem sem přijela se spoustou ambicí a velmi silným týmem, který mě bude podporovat,“ radovala se po první etapě členka týmu Lidl-Trek Elisa Longo Borghini. Zmiňovanou sílu týmu s americkou licencí potvrdily třetím místem a ztrátou devatenácti sekund Australanka Brodie Chapman a také její krajanka Lauretta Hanson místem devatenáctým a minutovým odstupem. 

Pro italskou hvězdu to nemusí být pouze chvilkové nadšení z takzvané „Maglia Rosa“. Longo Borghini je vyhlášenou jezdkyní na celkové pořadí etapových závodů a po loňském nuceném odstoupení je motivace opravdu vysoká. „Loňský ročník nedopadl kvůli pádu tak, jak jsem si představovala, takže jsem chtěla dokázat, že se od začátku cítím dobře,“ zmiňovala v rozhovoru pro oficiální webovou stránku závodu Longo Borghini.

Závod je ale stále na začátku. Další favoritky na celkové vítězství v závodě počítají většinou ztráty pouze v řádech desítek vteřin a bez vážných pádů. Druhá žena loňské Tour de France Belgičanka Lotte Kopecky skončila se ztrátou pětadvaceti vteřin na pátém místě. Druhá žena loňského Gira a členka týmu dsm-firmenich PostNL Francouzka Labous pak sedmá se ztrátou ještě o čtyři sekundy větší. Australanka Neve Bradbury nebo Dánka Cecilie Uttrup Ludwig ale do boje o růžový dres půjdou až ze sedmé desítky.

Prapor francouzského týmu Cofidis držela nejvýše česká zástupkyně Nikola Nosková. Vicemistryně Česka v časovce proťala cílovou čáru v čase dvacet jedna minut a padesát tři sekund. Svoji třetí účast na ženském Giru tak načala velmi nadějně.