Úvodních téměř 80 km se jelo po rovině. Dva krátké výjezdy dostaly punc vrchařské prémie 2. kategorie. Prostřídaly se s dvěma rychlostními prémiemi. To vše byla jen předehra. V závěru totiž přišlo na řadu 10,2 km dlouhé, rovnoměrné stoupání s průměrným sklonem 7,9% a maximem 9,4%.

Etapě dominovali Francouzi. Ať už v reprezentačním dresu, tak v týmu Decathlon AG2R La Mondiale U19 Team. Jeli po celou dobu hodně ostré tempo, takže peloton přijel pod cílový kopec s vysokým rychlostním průměrem.

Cílem české reprezentace bylo jednak udržet dres nejlepšího vrchaře pro Štěpána Zahálku, což ovšem nesmělo ohrozit postavení Pavla Šumpíka, před etapou třetího v průběžném pořadí. Hlavním cílem totiž bylo dovézt Pavla v dobré pozici pod kopec a vytvořit mu tak dobrou výchozí pozici do rozhodující části etapy.

Oboje se podařilo, ale ten nejpodstatnější efekt se nedostavil. Pavel na úplně nejlepší nestačil, etapu dokončil na 5. místě s citelnou ztrátou na soupeře před sebou a před poslední etapou klesl na 5. místo.

"Plánem bylo bodovat na prvních dvou vrchařských prémiích, abych udržel puntíkatý dres, ale nesměl jsem přitom ohrozit postavení Pavla. První prémii jsem vyhrál, v druhé dojel třetí, takže mám o dva body víc než vítěz etapy, který svých deset bodů získal v cíli, kde byla zároveň prémie první kategorie. Po většinu etapy jsem společně s dalšímu kluky pracoval na špici pelotonu a hlídal nástupy," řekl k etapě Štěpán Zahálka.

Všichni, kteří dojeli před Pavlem, patří mezi top juniorské talenty světové cyklistiky. Vítězný Paul Seixas je v juniorské kategorii druhým rokem, jede tu ve francouzské reprezentaci, ale jeho domovským klubem je Decathlon AG2R La Mondiale U19 Team. Letos má na kontě 15 závodních dnů a v nich získal 7 vítězství a 5 dalších pódiových umístění. Dvakrát k tomu přidal vítězství, resp. pódiové umístění ve vrchařské soutěži.

445804343_975849194545398_2356523075241115467_n.jpg

Druhý v pořadí slovinský talent Jakob Omrzel má od příštího roku podepsáno do CTF Victorious, tedy záložního týmu Bahrain-Victorious. Z dvaceti letošních závodních dnů stál třikrát na nejvyšším stupínku, mj. v juniorské verzi Paris-Roubaix.

I třetí Adriá Pericas, 18letý Španěl se může z 23 závodních dnů pochlubit osmi vítěznými zářezy a dalšími pěti pódiovými umístěními. Mj. před čtrnácti dny ovládl předešlý etapák zařazený do série Nation Cupu G.P. F.W.R. BARON - Trofeo "Comune di Pieve del Grappa" (2.Ncup).

A i čtvrtý v královské etapě Belgičan Louic Boussemaere, jezdící druhým rokem v barvách Decathlon AG2R La Mondiale U19 Team, se z 13 letošních závodních dnů umístil šestkrát nejhůře šestý, z toho získal po jednom prvním a druhém místě.

444204007_975848874545430_3895895130311697176_n.jpg

"Od začátku to bylo hodně nervózní. Brzo po startu jsem musel řešit mechanické potíže. Kluci mi celý den pomáhali. Pod kopec přijel balík pohromadě. Francouzi za to vzali hned odspodu a rychle to roztrhali. Já jel zprvu ve skupině o sedmé místo, z ní se mi pak podařilo odjet a dojet si další skupinu a z ní být v cíli nejlepší. Na víc jsem dnes neměl, kluci přede mnou byli o dost lepší. Jsem rád za vítězství v úvodní časovce, zítra bude hlavním cílem udržet dres pro Štěpána a v tom mu chci pomoci," komentoval etapu Pavel Šumpík, který by rád na blížícím se mistrovství republiky obhájil titul v časovce a pokusil se i o vítězství v hromadném závodě.

"Francouzi si v poslední etapě žluťáka dokáží určitě uhlídat, takže naším cílem je udržet dres nejlepšího vrchaře pro Štěpána Zahálku," dodal vedoucí reprezentačního týmu Petr Kubias.

V průběhu poslední 97 km dlouhé etapy s převýšením přesahujícím 1500 výškových metrů jsou vypsány vrchařské prémie čtyři, z toho hned ta úvodní na 11. km má hodnotu 1. kategorie, zbylé pravidelně rozprostřené v další části etapy jsou dvojky.