Prolog byl na "seznámení", úvodní etapa na "rozjetí". Profilově byla totiž ze všech, které teprve přijdou, nesnadnější. Na 177 km 2150 výškových metrů. Byla tedy sice docela zvlněná, tři z citelnějších stoupání dostalo označení vrchařská prémie 2., resp. 3. kategorie, ale z té poslední zbývalo do cíle ještě 10 km a to je dost na to eliminovat případný rozdíl a přivézt do spurtu ty správné lidi.

Brzo po startu odjelo pět outsiderů. Po dvou ze švýcarské reprezentace a Corratec-Vini Fantini a jeden z Intermarché-Wanty, jímž byl Gerben Kuypers. Ten také na úniku vydělal nejvíc, protože si po skončení etapy oblékl trikot pro nejlepšího vrchaře.

Peloton jel tak, aby byli všichni uprchlíci sjeti včas a "nepletli" se do finálního souboje. Ten začal při stoupání na poslední VP. Tady za to vzali jezdci Alpecin-Deceuninck, jmenovitě Soren Kragh Andersen pracující pro Axela Laurance, a jemu zdatně sekundoval Mauro Schmid (Jayco AlUla), vytvářející pozici pro Michaela Matthewse.

Podařilo se jim sice hlavní skupinu roztrhnout a dost lidí i odpárat, ale ne toliko, aby po sjezdu nezjistili, že to nevyšlo. V tu chvíli vylovil z učebnice cyklisté základní školy Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) chronicky známou poučku, že to je přesně ten správný moment k útoku. Ani on ale nakonec úspěšný nebyl.

441903417_957277409741912_4461589735449299541_n.jpg

Ještě před značkou jednoho kilometru byl dostižen dobrou osmdesátkou jezdců, na jejímž čele se kde se vzali tu se vzali cyklisté Lotto Dstny, vezoucí k etapovému úspěchu favorita číslo jedna Arnauda De Lie. Ještě 250 metrů před cílem se ti, kdož na tohoto ranaře vsadili, mohli cítit spokojeni. 

De Lie se dostal na zadní kolo Bryana Coquarda (Cofidis) a zvednul se k závěrečnému vzepětí, o němž bylo jen těžko pochybovat, jak dopadne. Jenže ouha! Najednou nebylo do čeho se opřít, několikrát na lehký převod protočené nohy, a když se to po manévru s řazením chytlo, bylo pozdě bycha honiti.

Coquard se hodně radoval ze svého 52. vítězství, ovšem letos premiérového, De Lie se ještě stačil protáhnout k třetímu místu za druhého Michaela Matthewse.

Bryan Coquard: „Myslím, že tohle je moje největší vítězství! Byla to těžká etapa. Dnes jsme věděli, že je to pro mě skvělá příležitost. Udělal jsem perfektní sprint! Mnohokrát jsem skončil druhý, zvláště na Tour de France. Jsem velmi šťastný, protože se vracím z výškového kempu, abych se připravil na Grande Boucle. Vracím se do závodů a vyhrávám, je to perfektní!"

Michael Matthews: "Byl to docela šílený den až do konce. Věděli jsme, že to bude docela těžké finále, a přesně to se stalo. Byli jsme tam tři s Maurem (Schmid) a Andersem (Foldager). Mauro pokrýval nástupy, což mě připravilo půdu na sprint. Myslím, že je dobré po pádu v GP Aargau být dnes zpátky na stupních vítězů. Doufejme, že takto budeme pokračovat."

Arnaud De Lie: "Pocity po první etapě jsou přirozeně smíšené. Tento týden nemáme mnoho šancí na vítězství a dnešní etapa byla jednou z nich. Zároveň musíme brát pozitiva. Viděl jsem velmi silný tým. Jarrad (Drizners) a Jacopo (Guarnieri) připravili finále, Cedric (Beullens) předvedl skvělý leadout. A to je uklidňující do další etapy, kdy doufám budeme mít další příležitost."

448074225_887072923465678_168646298076482011_n.jpg

Yves Lampaert (Soudal-Quick Step) nastoupí i do zítřejší etapy, druhé profilově nejlehčí, ve žlutém dresu.

Etapa má nejexponovanějších posledních 40 km a do cíle vede 900 stoupavých metrů. Všichni tři dnes nejlepší budou favority i zítřejšího dojezdu, jen by to papírově mohlo být otočeno. Pokud Arnaud De Lie bude mít v pořádku přehazování, měl by být jedničkou takového zakončení.