Na startu chyběli Sam Welsford a Andreas Leknessund (oba dsm-firmenich).

7 km po startu odjela čtveřice Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), Frederik Wandahl (BORA-hansgrohe), Louis Barré (Arkéa Samsic) a Omer Goldstein (Israel-Premier Tech) a po 2 hodinách jízdy 50 km před cílem měla ještě minutový náskok.

O 5 km dále se pokusil 23letý Barré, který nastoupil do týmu loni v srpnu coby stážista, ostatní překvapit nástupem před rychlostní prémií, ale nevyšlo mu to, DeBondt i Goldstein ho přespurtovali. Barré pak z úniku vycouval.

O tempo pelotonu se staralo především Jumbo-Visma (Steven Kruijswijk), následované vybranými jezdci Lotto Dstny (Thomas De Gendt), Movistaru a UAE Emirates. Takže práce pro Olava Kooije, Arnauda De Lie, Maxe Kantera a Juana Molana.

Jelo se na okruhu v rozsáhlé městské aglomeraci se spoustou výškových budov přístavního města Beihai (Pej-chaj), ležícího na severu Tonkinského zálivu. Široké mnohaproudé autostrády, s výjimkou jednoho 1,4 km dlouhého stoupání o průměrném sklonu 4,7 %, které závodníci absolvovali 3x a kde byla v druhých dvou případech umístěna vrchařská prémie 3. kategorie, samá rovina. Super kvalitní povrch, spousta zeleně, vše upraveno, perfektní zabezpečení trati, tisíce plůtků, přiměřený počet policistů.

Zatímco na dvou rychlostních prémiích, umístěných v prostoru cíle, o které měl úspěšný zájem De Bondt, se Frederik Wandahl o body nesnažil, vrchařské si naopak ujít nenechal. Druhou z nich projel před Goldsteinem s minimálním náskokem a hned poté byli pelotonem pohlceni.

Po sjezdu zbývalo do cíle už jen 15 km. V té době se na čele srovnaly týmy Movistaru a Cofidisu, přičemž druzí jmenovaní věřili ve schopnosti Maxe Walscheida. Zatím to bylo jen vysoké tempo bez ataků.

5 km před cílem se ale rozhořel boj o co nejlepší pozici pro sprintery, do kterého se na čtyřproudé silnici zapojila celá řada dalších týmů.

V posledních stovkách metrů se řítil do cíle na čele pelotonu Jonathan Milan (Bahrain-Victorious), jemuž se po jeho levé ruce snažili konkurovat dva jezdci Tudor Pro Cycling. Za Milanem se u plůtků vyvážel Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers), který včas uhnul kolegovi Eliu Vivianimu. Ten se posunul na zadní kolo Milana a z jeho stínu se vyvezl o půl délky bicyklu k vítězství před vysokým krajanem z týmu Bahrainu.

Vlevo se jim snažili konkurovat Arnaud De Lie, za nímž byl zavěšený Olav Kooij. Ale ani jeden z nich neměl dost sil, takže je nakonec těsně před páskou přespurtoval i Sam Bennett (BORA-hansgrohe).

Obrovská radost italské sprinterské legendy byla pochopitelná. V době, kdy jeho hvězda po třicítce pomalu bledne, se dokázal vypořádat s mladými dravci, kteří se derou na místa těch, kteří kvůli věku mají už nasměrováno spíše k cyklistickému důchodu.

Až na pár jedinců si čas vítěze připsala většina závodníků včetně obou českých, tedy Zdeňka Štybara a Petra Kelemena.

Zítra je na programu tak rovinatá etapa, že na ní není vypsána ani jediná vrchařská prémie. Na Eurosportu opět od 7 hodin.