Zvlněná etapa z Celje do Rogaškay Slatiny. Na 189 km 2380 výškových metrů. Tři sprinterské a jedna vrchařská prémie na 120. km. 1,6 km a 6,1 %. V závěru 13km okruh kolem cílové destinace. Posledních 5 km téměř rovina.

Takže jako nejpravděpodobnější scénář se jevil souboj sprinterů? Pokud ano, pak Groenewegen (Jayco), Molano (UAE), Bauhaus (Bahrain). Ti v první řade. V druhé Moschetti (Q36.5), Aniolkowski (Human), Schelling (Bora-hansgrohe) atd.

Jedna česká super novinka. Tomáš Kalojíros se stal od 5. června členem sestavy RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol a hned ho nominovali na slovinský etapák. Takže rozšířil řady českých cyklistů na počet šest: ještě tedy Petr Kelemen (Tudor), Karel Vacek (Corratec), Michal Schlegel (Caja Rural), Martin Voltr a nejmladší člen pelotonu Daniel Vysočan (RRK Group). 

Tomáš se hned týmu odvděčil tím, že se stal součástí 4členného denního úniku. A ještě k tomu přidal vítězství na první rychlostní prémii na 36. km. Společnost mu dělali Garosio (EOLO), Murn (Adria) a Pečnik (Kranj). Na 132. km byla druhá RP a Tomáš tady bral 3 body a 2 vteřiny za 2. místo. O 20 km dál byla třetí a poslední dnešní rychlostní prémie. Pro tu si dojel Murn, ale zbytek lidí z úniku už byl pohlcen pelotonem.

Následně odjeli tři jiní muži: Tonelli (Bardiani), Fedeli (Q36.5) a Eriksson (Tudor). A drželi se statečně. Předjeti byli 300 metrů před cílem Lukou Mezgecem, rozjíždějícímu spurt pro Groenewegena. Těžce na něj tlačil Bauhaus, ale nedal to. Třetí skončil Moschetti.

Čas vítěze si připsalo 98 dalších závodníků. Mezi nimi i čtveřice našich. Víc jak sedm minut poté dorazili i Daniel Vysočan a Tomáš Kalojíros.