Dnešním dopolednem začal 34. ročník polského etapového závodu s kompletním názvem Course Cycliste de Solidarnosc et des Champions Olympiques. Dohromady má pět etap, dnes byly na pořadu hned dvě. Obě rovinaté, tak jako skoro všechny. Profilově nejtěžší, čtvrtá v pořadí, vykazuje na 218 km 1170 výškových metrů.

Takže správně mají všechny skončit hromadným spurtem. Jenže hned ta první tohle zadání nenaplnila. Odjela totiž osmičlenná skupina a podle předpokladů měla být včas dojeta. Jenže kolem 55. km došlo ve vysoké rychlosti kolem 65 km/h v pelotonu k pádu zhruba z dvacáté páté pozice a následovala valná hromada, do níž se připletl i moto doprovod.

Totálně zacpaná cesta. Ti, co pádu unikli, na nic nečekali a pokračovali v závodě. Vzadu se to postupně posbíralo, ale vrátit se dopředu, když do cíle zbývalo ani ne 30 z celkové výměry 83 km, se už nikomu nepodařilo.

Ale ani oné pětadvacítce se nepodařilo dojet původní únik. Hlavním důvodem byl velmi silný vítr, kdy se jela pořádná řežba na terezínech.

Z první skupiny se před cílem odpoutal Siim Kiskonen z estonského Tartu 2024 a vyhrál. 21 vteřin za ním dorazila zbylá sedmička a z ní se na druhé, tedy v etapě třetí místo prosadil jezdec ATT Investments Mihkel Räim. Dočkal se tak poprvé v této sezóně místa na pódiu.

19 vteřin po nich dojela ona skupina, kterou nepostihl pád, a pak teprve další jezdci. Z ATT byli ve druhé skupině Matúš Štoček a Gert Kivistik. Většina z celkového počtu 28 týmů se nemohla pochlubit ani takovou bilancí.

V týmové soutěži po první etapě tak po Tartu2024 následovalo pouze 5 týmů, které ztrácely 21 vteřin. A šlo o většinu nejsilnějších týmů ve startovní listině: belgický Alpecin-Deceuninck DT, nizozemský VolkerWessels, polské Mazowsze a Voster a český ATT.

Z českých kluků byli pádem postiženi Pavel Kelemen, Jiří Petruš a Tomáš Jakoubek, dojeli sice se ztrátou, ale pozitivní je, že s ohledem na charakter havárie dopadli relativně dobře.

V podvečer čekala druhá půletapa, jen o dva kilometry delší, téměř úplná rovina, výškový rozdíl mezi místem startu a cílem činil mínus 80 metrů. Ovšem předpověď opět hrozila silným větrem.

Tentokrát však předpoklad vyšel. Etapa skončila spurtem početného pelotonu. Čas vítěze byl přidělen 127 závodníkům. Na první příčku se prosadil sprinter VolkerWessels Daan van Sintmaartensdijk. Nejlépe z ATT se umístil Matúš Štoček na 15. pozici. 

V průběhu etapy byli aktivní kluci z ATT, první rychlostní prémii vyhrál Tomáš Jakoubek, druhou Mihkel Räim. Mihkel tím, že se pustil s jedním ze soupeřů do úniku, který byl ale kvůli aktivitě sprinterských týmů dojet 3 km před cílem.

Kiskonen zůstal v čele průběžné klasifikace. Räim je průběžně 5. Tým ATT Investments si zachoval 6. příčku.

Zítra čeká opět profilově nenáročná etapa dlouhá 166 km.