Na startu nakonec 23 týmů. Nejvíc Slovinců (29) a Italů (24). Celkem 29 národností. Ve slovenském RRK Group z českých závodníků kromě Martina Voltra také Daniel Vysočan.

Úvodní dějství se odehrálo na 140 km dlouhé trase z hlavního města Srbska Bělehradu do Bijeljiny v Bosně Hercegovině s převýšením necelých 400 metrů. Nejtěžší kopec měřil 1,4 km s průměrnými 3,3 % a uzavíral první třetinu trati.

Možné bylo samozřejmě všchno, ale nejpravděpodobnější byl souboj sprinterů. Takže Stosz a Rudyk (Voster), Dalla Valle a Attilio Viviani (Corratec), Zanoncello a Conforti (Bardiani), Grosu a Tomasz Budzinski (Mazowsze), Proc (Santic), Finkšt (Adria), Fortin (Maloja), Potočki (Ljubljana) atd. Pověstným želízkem v ohni měli být z ATT Investments především Pavel Kelemen a Mihkel Räim (na titulním ilustračním snímku).

Reference k etapě nám dodal Petr Kaltofen: "Hodně divoké, nekvalitní cesty, auta odstavená na krajnicích, takže se hodně padalo. Odjeli čtyři lidi, nikdo z ATT ani Čechů, sjížděli to hlavně Mazowsze a Corratec. Závěr ve městě, velmi technické, hromadný spurt."

Čas vítěze obdrželo 98 závodníků z celkového počtu 154 startujících.