169 km, pouhých 1346 výškových metrů, jedna vrchařská prémie 2. kategorie s vrcholem na 73. km a po ní dlouhý sjezd a jen mírňounce zvlněno.  

Odjeli tři lidi: veterán, který po letošní sezóně končí s profi cyklistikou, chronický únikář Thomas de Gendt, kterému jeho odvaha a schopnosti vynesly mj. vyhrané etapy na všech třech Grand Tours a také pět z tohoto etapáku Okolo Katalánska! S ním se vydali na dlouhou pouť Idar Andersen (Uno-X Mobility) a Urko Berrade (Kern Pharma). Dostali až 3,5 minuty a 30 km před cílem byli pohlceni téměř kompletním pelotonem.

GJMbyK8W0AAMTWZ.jpg

Následně se před hlavní skupinou ještě pěkných pár kilometrů větral Luis Ángel Maté, který je ve svých 39 letech ještě o dva roky starší než De Gendt. Ukázal oranžový dres baskického týmu a 9 km před cílem byl zpět v milosrdném závětří balíku.

Pak už to byly klasické hrátky, jak nejprve vytvořit co nejlepší pozici a pak vyslat své rakety do posledních stovek metrů. První do toho šli dva závodníci Lotto Dstny, přes ně se přetáhl Bryan Coquard (Cofidis) a přesně z jeho stínu se vyvezl a nejlépe si rozložil síly Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost).

Je mu 24 let a bylo to jeho čtvrté kariérní vítězství. Letos už byl druhý, třetí, čtvrtý, takže konečně to klaplo!

434155831_745299891044082_8033378909133066140_n.jpg

Marijn van den Berg: „Byla to velká úleva. Začal jsem pochybovat, jestli ještě můžu vyhrát, ale naštěstí to vyšlo. Myslím, že to byl těžký úkol pro každého sprintera, protože nikdo neměl k dispozici opravdu početný vlak. Každý rychlík si musel najít svou vlastní cestu. Bryan Coquard se nakonec protlačil do nejlepší pozice a byl to opravdový boj. Naštěstí se mi ho ještě podařilo překonat. Nebyl to šílený sprint, ale na vítězství to stačilo. Po pádu a otřesu mozku mám stále nějaké bolesti a nepohodlí, ale při sprintu už na to nemyslíš. Poté ti tělem projede adrenalin. Nyní chci především dojet do konce tohoto etapového závodu a být stále v dobré formě na Tour of Flanders a Paris-Roubaix." 

V průběžném pořadí se pochopitelně nic podstatného nezměnilo, pouze na poslední rychlostní prémii 30 km před cílem Wout Poels za pomoci Antonia Tiberiho (oba Bahrain Victorious) bral 3 bonusové vteřinky a druhý  Sepp Kuss  (Visma-LaB) pouze dvě, takže se na 7. a 8. místě průběžného pořadí prohodili.

Zítra tedy do středně náročných kopců, závěrečných 30 km se ale jede ve sjezdu a po rovině.