Každý den se na Okolo Belgie bojovalo o bonusové sekundy na prémiích a v cíli. Vacek snížil v nejtěžší sobotní etapě ztrátu na dvě sekundy na vedoucího Wærenskjolda a norskému klasikáři chtěl zatopit i v nedělní etapě. Zkusil to samozřejmě na zlatém kilometru, hned na první prémii si to s lídrem týmu Uno-X rozdal na férovku a Wærenskjold byl bohužel silnější a navýšil vedení na 4 sekundy.

Ale stále nebyl všem nadějím konec. Na rovinaté trati s cílem v Bruselu nebylo možné ujet pelotonu, takže se Vacek pustil do hromadného dojezdu. V konkurenci dvou nejlepších sprinterů světa a dalších specialistů se neztratil.

Zatímco Tim Merlier (Soudal Quick-Step) s převahou porazil Jaspera Philipsena (Alpecin-Deceuninck), Vacek spurtoval o třetí místo a vytoužené 4 sekundy bonifikace. Zkušený Tom Van Asbroeck (Israel-Premier Tech) byl na pásce dřív, takže na Vacka v konečném pořadí zbylo druhé místo. Třetí místo obsadil Alex Aranburu (Movistar). 

Český cyklista podal excelentní výkon. „Závody jsem si užil, byl jsem hodně pod tlakem, protože celkový výsledek byl hodně o vteřinách. Zkoušeli jsme s týmem bojovat na všech frontách. Snažit se ujet, ve sprintech i na bonifikačních vteřinách. Vždy jsem byl strašně blízko, ale zároveň to bylo daleko,“ hodnotí Vacek.

Sahal po svém prvním profesionálním vítězství v celkovém pořadí. „Bylo to strašně těžké. Nor byl hodně silný a hlídal si to. Stejně jako já měl k sobě silný tým. Chtěl bych mému týmu neskutečně poděkovat, protože pro mě udělali spousty práce, za což jsem jim vděčný,” pokračuje jezdec týmu Lidl-Trek. 

„S kondicí i průběhem závodu jsem hodně spokojený. Nakonec s odstupem času i s výsledkem, protože jsem udělal maximum. Věřím, že nějaké to vítězství brzy přijde. Udělali jsme vše, co jsme mohli, takže si nic nevyčítám.“

Vacek v Belgii vylepšil deváté místo z loňského ročníku a navíc obhájil vítězství v soutěži o nejlepšího mladého jezdce. A teď už ho čekají závody na republikovém šampionátu. Favoritem je v časovce i v závodech s hromadným startem. „Těším se na mistrovství republiky, které bude určitě zase zajímavé. Nechám tam vše. Potom už bude příprava na Vueltu a vlastně i na olympiádu,“ dodává Vacek.