Vašut Šňupec se proháněl v Ostravě s těmi nejlepšími jak v kriťasu, tak druhý den v poháru… pak stihl i etapáček Boletice a dneska už je zase v Belgii, kde se bude ucházet na evropské půdě o místo v Development teamu Novo Nordisk… nabitý program!“ Tak tohle bylo možno načíst začátkem září loňského roku na facebookových stránkách Team CykloTrener a nám už teď sepíná, že řeč je o Václavu Šňupárkovi a že v Belgii to vyšlo a Václav se od tohoto roku stává součástí development týmu pro kontinentální Team Novo Nordisk. 

Znalci vědí, že jde o hodně specifický tým. Sdružuje totiž závodníky, kteří mají cukrovku 1. typu, a jeho misí je „inspire, educate and empower everyone affected by diabetes“, tedy inspirovat, vzdělávat a podporovat všechny postižené diabetem. 

Jezdci v týmu jsou doslova z celého světa. V letošním roce má záloha tohoto týmu s americkou licencí 9 cyklistů, a to ze Spojených států, Francie, Nizozemí, Belgie, Británie, Polska a nyní i Česka. Do jejich řad se tak zařadil i Václav Šňupárek. Jak se tam dostal, jaký je vlastně příběh tohoto 24 letého milovníka silniční cyklistiky, který má ale kořeny v MTBO i XCO? 

Na kole jsem jezdil od malička, závodil jsem ve všech možných sportech, až jsem se v juniorech našel v cyklistice, respektive v MTBO, odkud mám v juniorské kategorii tři stříbrné a jednu bronzovou medaili z mistrovství světa i mistrovství Evropy.“ Od MTBO k MTB není ani onen pověstný krůček, takže došlo samozřejmě i na český pohár v XCO. Pochlubit se může vítězstvím v pověstných Gočárových schodech z roku 2016, nikoli v elitní kategorii, ale v tzv. Nova jízdě na 25 km. Václav se nevyhýbal ani MČR, jenže v roce 2017, byť přípravě věnoval poměrně dost úsilí, musel mistrovský závod XCO vzdát. Výkonnost vůbec nedopovídala tréninkové přípravě. 

Jako vysokoškolský student v oboru fyzioterapie jsem z příznaků poznal, že nejspíš budu mít diabetes 1. typu, což mi následně v nemocnici potvrdili. Před touto událostí jsem se s cyklistikou pomalu loučil a chtěl jsem se naplno věnovat fyzioterapii, protože mě to hodně baví. Ale paradoxně mi tato diagnóza dodala energii, protože jsem věděl, že za mizernou výkonnost mohl tento problém, a po zahájení léčby jsem se hned začal cítit lépe. Otázkou ale zůstávalo, jak s tím půjde vrcholová cyklistika dohromady.“ Věděl, že existuje tým, kde závodí cyklisté s diabetem na velmi vysoké úrovni. Aktivně tým oslovil a oni ho neodmítli. Začal posílat tréninkové souhrny a výsledky ze závodů a nakonec se – opět díky vlastní aktivitě – přesunul do Belgie. 

Rozložil si poslední vysokoškolský semestr, aby mohl v rámci programu Erasmus odjet právě do této cyklistice zaslíbené země, kde několik měsíců pracoval jako stážista fyzioterapeut a ve volném čase trénoval a závodil. Trénoval pod vedením Mgr. Jana Novoty z Team CykloTrener, za jehož tým v posledních dvou sezónách závodil. Hlavním cílem závodění v Belgii bylo sbírání zkušeností v zahraničních závodech. 

Byl to šok v porovnání s úrovní závodů u nás doma,“ vzpomíná Václav na to, jak byl zpočátku schopen dojíždět jen závody nižší kategorie. Jenže opět zabojoval, nová zkušenost pro něj byla výzvou, a to až tak silnou, že to přehnal. „Přemotivovaný, přetrénovaný a kvůli tomu s přetíženým kolenem jsem totálně zničený absolvoval MČR na silnici v Plzni.“ Takže na talentový kemp do Států, kam po Belgii obdržel pozvánku, neodjížděl v nejlepší kondici. Talent I. D. Camp pořádá Team Novo Nordisk každé léto v Athens v Georgii, kam zve nadějné mladé cyklisty s diabetem na testování. „Skutečnost předčila očekávání. Sešlo se nás kolem 25 lidí z celého světa, společné tréninky, přednášky, profesionální úroveň, obrovská zkušenost.“ 

Vloni mu příprava začala až po úspěšném složení státních zkoušek, které si po rozložení posledního ročníku naplánoval na únor. „S takovým pozdním začátkem tréninku bylo jasné, že se hlavně budu soustředit až na závěr sezóny, ale díky své výkonnosti v první polovině jsem opět dostal pozvánku na Team Novo Nordisk Talent I. D. Camp, který se opět konal kousek od Atlanty. Ten rok jsem na kemp přijel nezraněný a mohl jsem tak naplno ukázat svůj potenciál. Zároveň jsem se v srpnu dozvěděl, že development tým jede v září závodit do Belgie. Domluvil jsem se s jejich sportovním ředitelem, že když se do Belgie dostanu a zajistím si ubytování, budu s nimi moc startovat v závodech. Dostal jsem týmové úkoly, které jsem ke spokojenosti vedení plnil, a mým nejlepším výsledkem bylo 31. místo v závodě GP groep Blankkaert Donkkoers kategorie 1.12A. Na základě výkonů z talentového kempu i závodů mi nabídli místo v týmu pro rok 2020.“ 

Jak to vlastně je s omezením cyklistů s cukrovkou ve srovnání s cyklisty nediabetiky? „Primární omezení výkonnosti tam není nijak podstatné, všechny věci jsou v zásadě sekundární, odvíjející se od schopnosti udržet hladinu cukru v požadovaném rozmezí. Je to takový životní styl - abyste udrželi hladinu cukru v krvi, odborně glykémii, v požadovaném rozmezí, potřebujete nad tím neustále přemýšlet a brát v potaz nejenom jídlo, objem a typ tréninku, ale například i venkovní teplotu a plány na následující dny. To znamená, že se jí musíte věnovat denně a důsledně. Pokud je glykémie moc vysoká, potřebuju inzulin. Naopak pokud je moc nízká, potřebuju něco sníst,“ vysvětluje Václav Šňupárek, který samozřejmě musí mít výjimku od UCI, jelikož inzulín je na seznamu zakázaných látek. „Inzulín snižuje hladinu cukru v krvi, a jak už jsem říkal, je nutné aplikovat správné množství. Například takový nedostatek glukózy v krvi zažil každý výkonnostní cyklista v podobě pověstného hlaďáku,“ doplňuje a možná k překvapení většiny laiků dodává, že on musí vozit na tréninky a závody více gelů než běžný cyklista. „Pravidelný trénink, pohyb, je mimořádně důležitý, protože bez něj by zvládání této zdravotní komplikace bylo o dost složitější!“ 

Abychom si udělali detailnější obrázek o Václavově výkonnostní úrovni, nakoukněme do výsledkových listin loňského Škoda Cupu, českého poháru v silniční cyklistice: „Za cíl jsem si dal, že chci dojet alespoň jeden pohárový závod. Téměř se to podařilo v Ostravě, kde nás však jako druhou půlku balíku, která neustále řídla, podle mě nesmyslně odvolali kolo před cílem, když jsme po 3,5 hodinách závodění v osmi členné skupině ztráceli na prvního závodníka 5% času,“ konstatuje trošku rozčarovaný, ale optimisticky dodává, že na poslední pokus to vyšlo: v Mladé Boleslavi dojel na 29. místě. 

V každém případě i proto, že se v belgických závodech osvědčil především jako člověk s týmovými úkoly, se na tento rok stěhuje do USA a bude se cyklistice věnovat na profesionální úrovni. Nikoli na takové, že by se zajistil na život po cyklistice, ale zázemí, materiální vybavení, trenérské vedení atd. bude mít na špičkové úrovni. „Kalendář ještě neznám kompletní, ale vím, že budeme jezdit kritéria v USA, dále kolem pěti etapáků kategorie 2.2. atd. Chci patřit z těch 9 kluků do té lepší poloviny, která bude nominována na větší část etapáků. Moc se na to všechno těším!“ 

Dodat můžeme snad jen to, že development tým Novo Nordisk měl jet loni Okolo jižních Čech. Kdyby snad došlo - s větším pochopením dopravní policie - k obnovení tohoto sympatického závodu, konajícího se v nádherné jihočeské krajině, jejímž je zároveň skvělým propagátorem, mohli bychom třeba Václava Šňupárka, alias Vašuta Šňupce, vidět závodit na vlastní oči i u nás doma. 

Václave, budeme držet palce!