Valonský šíp je nejprestižnější středeční klasikou sezóny a závod, který soustředí všechno drama a napětí do posledního kilometru a stoupání Mur de Huy. Počkat na cílový výjezd je jedinou správnou taktikou posledních let. Rozhodující je proto nájezd do kopce a pozice v pelotonu. Nikdo se na úzké a strmé silnici nemůže probojovat dopředu ze zadních pozic. Ale ani správná pozice a dobrá forma nezaručuje úspěch. Nejdůležitější je udržet nervy, nenastoupit příliš brzo, ani příliš pozdě a udržet vysoké tempo až na pásku. 

 

Valverde své umění na Mur de Huy vypiloval k dokonalosti. Získal čtyři vítězství v řadě, dohromady pět a k tomu ještě jedno druhé místo. Poprvé zde vyhrál už před dvanácti lety. Valverde je vrchař s ostrým nástupem, proto je ideálním typem pro Valonský šíp. Ale není sám, už několik let se ho snaží porazit Julian Alaphilippe a Daniel Martin. Zatím neúspěšně. 

Valonský šíp startuje tradičně v Seraingu a stejně tradičně měří necelých 200 kilometrů. Jede se celkem jedenáct hodnocených strmých stoupání. Třikrát se jede samotné Mur de Huy. Nejdříve na 141. kilometru, poté na 170. kilometru a nakonec do cíle. Pořadatelé se před několika lety snažili trochu zdramatizovat závod a těsně před cíl umístili stoupání Côte de Cherave. To stejně nezměnilo vývoj závodu. Přesto je jisté, že různí závodníci budou ujíždět i v průběhu závodu, ačkoliv delší sólový, nebo skupinový únik pravděpodobně neuspěje. 

Favorité 

Alejandro Valverde je jasným favoritem číslo jedna. Je zkušený, silný a klidný a bude velmi těžké ho porazit. Ale stát se může mnohé, rozhoduje poslední kilometr, není čas napravovat problémy a zaváhání. Valverdemu musí pomoci i tým k dobré pozici pod kopcem. 

Největší šanci po Valverdem má Julian Alaphilippe. Dvakrát dojel těsně druhý a po vítězství opravdu touží. Alaphilippe je ve formě, na Amstelu byl silný, ale takticky závod moc nezvládl. Když udrží klid, může vyhrát. 

Daniel Martin se snaží vyhrát Valonský šíp už velmi dlouho. Dvakrát byl druhý, jednou třetí a vždy prohrál s Valverdem. Martin je velmi lehký, ale zároveň výbušný cyklista, přesně ten správný typ pro Mur de Huy, jenže závodí v době dominance Alejandra Valverdeho. Letos by vítězstvím hodně překvapil, protože po přestupu do UAE Emirates se mu nedaří. Stejně jako celému týmu. Na Amstelu nepozorovaně vzdal a to není dobré znamení. Valonský šíp mu rozhodně vyhovuje víc, ale loňskou výkonnost nemá. 

Na třetím místě loni nečekaně dojel Dylan Teuns, tenkrát v podstatě ještě neznámý závodník. Letos už je lídrem BMC pro Ardeny. Jeho forma není špatná, ale na Amstelu se nejlepších neudržel a dojel až 25. Celý tým BMC letos zůstává za očekáváním. Richie Porte moc nezávodí, Greg Van Avermaet nic nevyhrál a Teuns to bude mít hodně těžké. 

Také Sky se na jednorázových závodech trápí. Michal Kwiatkowski patřil k favoritům Amstel Gold Race, ale na zrychlení Valverdeho neměl a dojel až 31. Polák už jednou Valonský šíp dokončil na třetím místě. Kdyby se mu to povedlo zopakovat, bylo by to překvapivé. Hlavním cílem je Lutych, jenže zatím se zdá, že na ardenské klasiky opět nedokázal vyladit formu. Sky má v záloze Sergia Henaa, ale ani on letos nezáří. 

Mezi závodníky s potenciálem dokončit v první desítce patří Tim Wellens, Jelle Vanendert, Rudy Molard, David Gaudu, Warren Barguil, Michael Woods, Diego Ulissi, Michael Albasini a Guillaume Martin. A co třeba nějaké překvapení podobné loňskému úspěchu Dylana Teunse? Například Floris De Tier z LottoNL Jumbo?

Roman Kreuziger pojede také, ale lídrem by měl být Michael Albasini. Českému cyklistovi strmý výjezd Mur de Huy moc nevyhovuje. Lutych - Bastogne - Lutych je jiný případ, na posledním jarním monumentu bude lídrem Mitchelton-Scott. 

Favorité Valonského šípu: 

⭐⭐⭐⭐⭐ Alejandro Valverde

⭐⭐⭐⭐ Julian Alaphilippe

⭐⭐⭐ Daniel Martin, Dylan Teuns

⭐⭐ Michal Kwiatkowski, Sergio Henao, Tim Wellens, Rudy Molard, David Gaudu, Warren Barguil

⭐ Michael Woods, Diego Ulissi, Michael Albasini, Guillaume Martin, Jelle Vanendert, Floris De Tier

Foto Sirotti