Valónský šíp letos měří 202 km a startuje, jak je u tohoto podniku zvykem, zase někde jinde. Tentokrát v sedmnácti tisícovém Herve, ležícím 20 km východně od centra Lutychu. Ovšem končí tam, kde obvykle. Jihozápadně od Lutychu v městě Huy, respektive v kilometrové stěně s průměrným sklonem 11,3% známé všem příznivcům cyklistiky jako Mur de Huy.

To ovšem nebude jediný kopec na trase. Celý závod je hodně zvlněný, přičemž jeho první polovina je předkrmem před tím, co cyklisty čeká v druhé části. V ní najedou na okruh, který si dají třikrát a v němž budou muset postupně překonat tři stoupání: nejprve 2,3 km s 5,3%, poté 1,6 km a 6,5% a nakonec Mur de Huy. Takže než si to rozdají o vítězství, budou si moci tuto „Stěnu“ vyzkoušet hned dvakrát.

loading...

Jde o závod nejvyšší možné UCI kategorie, takže na startu budou všechny World Tour týmy. S nimi tři belgické ProTour: Sport Vlaanderen, Bingoal a Alpecin-Fenix a do počtu 25 je doplní francouzské ProTour Total Direct a Arkéa Samsic.

V posledních šesti letech tu vítězili pouze dva cyklisté. Nejprve čtyřikrát Alejandro Valverde a po něm dvakrát Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step). Ten si své výhry řádně vyčekal, jelikož tu byl v letech 2015 a 2016 vždy druhý za vítězným Španělem z Movistaru. Tuhle zkušenost mu posléze oplatil před dvěma lety, kdy Alejandra odsunul na druhou příčku. Ani toho ale letos na startu neuvidíme. I on si dá po šampionátu krátkou pauzu, aby se poté objevil na třech belgických klasikách a následně na Vueltě.

Aby toho nebylo dost, loni třetího Diega Ulissiho (UAE) čeká stejně jako Fuglsanga Giro, takže ani jeho na startu nečekejme. Z první dvacítky loňského pořadí bude chybět plná polovina včetně kompletní první šestice. 

Ne náhodou tu v posledních letech vítězili Valverde a Alaphilippe, poněvadž právě takovému typu cyklistů tenhle závod svědčí. Nikoli tedy těžším cyklistům prosazujícím se například na dlážděných klasikách, ani čistokrevným vrchařům, kteří vynikají v extrémně dlouhých stoupáních. Prosazují se tu sice lehčí, ale výbušnější typy.

Proto do okruhu favoritů počítejme v týmu UAE Tadeje Pogačara, z Lotto-Soudal Tima Wellense, z Bora-hansgrohe Patricka Konrada, ze Sunwebu Marca Hirschiho, z AG2R Benoita Cosnefroye, z Bahrainu Dylana Teunse, z Ineosu Michala Kwiatkowského, z CCC Alessandra De Marchiho, z EF Michael Woodse. Lídrem Arkéa-Samsic bude Warren Barguil a tým Israele povede Dan Martin, který tu byl v roce 2017 druhý, jenže letos je to zatím dost slabší. Z týmu Jumbo-Visma si tu v posledních letech dobře vedl Laurens De Plus, ovšem letos téměř nezávodil, takže si nelze udělat obrázek o jeho aktuální výkonnosti. Trek-Segafredo píše jako jedničku Richie Porteho. A Groupama-FDJ bude spoléhat pravděpodobně především na Rudy Molarda.

Tentokrát si přijde dvojnásobně na své i český fanoušek, protože bude moci držet palce hned třem naši cyklistům.

Roman Kreuziger tu byl před dvěma lety čtvrtý, ale dosavadní průběh sezóny nahrává konstatování „kdeže ty loňské sněhy jsou“. Startuje i jeho kamarád Enrico Gasparotto, který tu loni skončil desátý, ale i pro něj jako téměř pro celý tým NTT platí to samé, co pro Romana.

Petr Vakoč v minulosti prokázal, že je hodně dobrý v obtížnějších stoupavých dojezdech, ale zdá se nám, že tohle je na jeho tělesnou konstituci přeci jen příliš prudký závěr. Letos v týmu Alpecin-Fenix dokončil devátý jak Czech Tour, tak Tour de Luxembourg, což je dobré, ale mezi kandidáty první dvacítky ho to nejspíš nepasuje.

Třetím z našich cyklistů je Jan Hirt. Na začátku srpna skončil patnáctý na Tour de l´Ain, ale poté na Tour ani na světovém šampionátu nejlepším nestačil, takže ani on nepatří mezi byť jen širší okruh favoritů.

Všem naši budeme fandit, a pokud nás mile překvapí, budeme moc rádi.

Závod vysílá od 13:00 hod. Eurosport.

_____________________________________________________________________________________________________

Ve stejný den se jede i ženská verze. Startuje se v Huy a končí také na Mur de Huy. Závod měří 124 km. Loni vyhrála Van der Breggen před Van Vleuten a čtvrtá byla jejich krajanka Vos. Tedy úplně stejné pozice jako na právě skončeném světovém šampionátu.

Van Vleuten si po pádu na Giro Rosa a mistrovství světa dává pauzu, tudíž do role nejžhavějších favoritek pasujme Nizozemku Annu Van der Breggen (Boels-Dolmans) a její krajanku Marianne Vos (CCC-Liv). Startují i Italka Longo Borghini a Britka Deignan (obě Trek-Segafredo), Dánka Ludwig (FDJ), Polka Niewiadoma (Canyon), Němka Lippert (Sunweb), Španělka García (Alé), Novozélanďanka Harvey (Paule Ka) a Nizozemka Vollering (Parkhotel), které by měly být nejsilnějšími soupeřkami prvně jmenovaným.

V dresu Paule Ka se po dlouhé době dočkáme na startu - coby jediné české zástupkyně ve startovní listině - i Nikoly Noskové.

Závod lze sledovat na Eurosportu od 11:10 hod.

Výsledky závodu mužů 2019:

Výsledky závodu žen 2019: