Kolem Katalánska je týdenní etapový závod oblíbený mezi vrchaři, kteří nemají rádi časovky. Zvítězili zde Daniel Martin, Joaquin Rodriguez, Nairo Quintana a další závodníci s oblibou v těžkých kopcích. Všechny etapy jsou buď zvlněné, nebo horské. 

Úvodní etapa se startem a cílem ve městě Calella má ve svém závěru jedno stoupání 3. kategorie, ale kopec není ani dlouhý, ani strmý a rychlí závodníci by ho měli přejet v popředí. Očekáváme tedy spurt pelotonu. 

Druhá etapa z Matara do Vallsu je o něco těžší. Stoupání 2. kategorie Alt de Lilla totiž končí deset kilometrů před cílem. Zde už sprinteři nejspíš vepředu nevydrží. Můžou si to rozdat favorité na celkové vítězství, pokud se pojede naplno. Pravděpodobnější je dojezd skupiny a sprint.

Třetí etapa je královská a ryze horská. Nejenže končí na dlouhém kopci, ale před cílovým výjezdem musejí cyklisté překonat tři vrchařské prémie 1. kategorie. Dlouhý výjezd na Vallter 2000 má být jen pro ty nejlepší vrchaře. A bude nejspíš velmi chladno, končí se v nadmořské výšce 2141 metr .

Další horská etapa, tentokrát s cílem v La Molině. Nejlepší vrchaři se pravděpodobně udrží u sebe, ale bude to další těžký test formy. 

Pátá etapa do Vielhy je velmi dlouhá, měří 213 kilometrů a šanci budou mít uprchlíci. Pokud tu některý tým nebude chtít zvrátit vývoj závodu. 

Šestá etapa by také mohla skončit úspěšným únikem. Závěr etapy není těžký, takže je reálný i hromadný dojezd odolných sprinterů. 

Velmi těžká bude závěrečná etapa v Barceloně. Tradiční klasikářský den s osmi výjezdy kopce Montjuic. Etapa měří jen 155 kilometrů a pojede se naplno, i v poslední den závodu se může hodně stát. 

Favorité 

Z profilů etap je zřejmé, že závod bude mimořádně náročný. Už od třetí etapy se ustálí celkové pořadí, ale i další etapy ho mohou zásadně změnit. Nejsilnější tým přivezl Movistar. Lídrem je obhájce vítězství Alejandro Valverde, ale startují i Nairo Quintana a vítěz Paříž - Nice Marc Soler. Kdokoliv z nich může vyhrát. Valverdeho favorizuje současná forma a schopnost sbírat vteřiny v každé etapě. Quintana je zase ideálním typem pro etapu na Vallter 2000. Solerovi by více vyhovoval závod se zařazenou časovkou, ale jako pomocník bude velmi platný. 

Mitchelton-Scott chce také vyhrát. Tentokrát se sestava obešla bez Romana Kreuzigera, zato jedou všichni tři lídři - Simon Yates, Adam Yates a Esteban Chaves. Australský tým bude největším soupeřem Movistaru. Kolektivně je Mitchelton-Scott možná o něco silnější.

Astana své největší hvězdy nechává odpočívat a trénovat. Chybí Jakob Fuglsang, Luis Leon Sánchez i Miguel Angel Lopez. Proto je Katalánsko skvělou příležitostí pro zbylé vrchaře. A zejména pro Jana Hirta. Etapa do Vallter 2000 je pro českého cyklistu velmi vhodná a jsme moc zvědaví na jeho formu. V Ománu se mu dařilo, v jediné vrchařské etapě pomohl k vítězství Lopezovi a Alexeji Lucenkovi. V Katalánsku by mohl převzít vedoucí úlohu sám. Jedou i další kvalitní vrchaři Pello Bilbao, Andrej Zeits, Sergej Černeckij a Jesper Hansen. 

Katalánsko má v oblibě Daniel Martin z UAE Emirates. Letos se zatím moc neukázal, Paříž - Nice musel vzdát kvůli nemoci, ale v Katalánsku už jednou vyhrál a vzhledem k absenci časovky je jedním z favoritů i letos. Navíc na to nebude sám, startuje také Fabio Aru. A bohatý tým ze Spojených arabských emirátů už chce velké vítězství. 

Thibaut Pinot je zpět. Vynechal Paříž - Nice i Tirreno - Adriatico a zaměřil se na Katalánsko. Lídr týmu Groupama-FDJ šetří síly na pozdější závody, plánuje Giro ďItalia i Tour de France, proto toho zatím moc neobjel, ale v Katalánsku by měl patřit k nejlepším. 

Britský tým Sky spoléhá na Kolumbijce. Zvědaví jsme především na Egana Bernala, vítěze etapáku Colombia Oro y Paz. Společně s ním jedou i Sergio Henao a Sebastian Henao. Sergio Henao na Paříž - Nice nenadchl, takže vedoucí úlohu by v těžkých etapách měl převzít o něco lepší vrchař Bernal. 

Dvojici lídrů má tým LottoNL Jumbo. Kromě Stevena Kruijswijka jede také George Bennett, jemuž věříme o něco málo víc. Dalšími závodníky na celkové pořadí jsou Louis Meintjes (Dimension Data), Tejay van Garderen (BMC), Michael Woods (EF Drapac), Bob Jungels a Enric Mas (oba Quick-Step Floors), Davide Formolo a Gregor Mühlberger (oba BORA-hansgrohe) a další. 

Tipnout celkového vítěze je velmi těžké, logickou volbou je Alejandro Valverde, ale udrží se s nejlepšími na Vallter 2000? Nedivili bychom se, kdyby vyhrál jeden z Yatesů. 

Jan Hirt není jediným českým závodníkem na startu. Jede také Daniel Turek z Israel Cycling Academy. Turek se předvedl v úniku na jednorázovém závodě Nokere Koerse minulou středu a zdá se, že je ve velmi dobré kondici. Jana Hirta a Daniela Turka můžete sledovat v přímých přenosech Eurosportu. Přenosy začínají kolem 15:45 na prvním programu. 

Foto Sirotti

Profily La FlammeRouge