Alejandro Valverde (Movistar) byl suverénně nejlepší v prvním dojezdu na vrcholu kopce. Stoupání Caminito del Rey patřící do 3. kategorie nebylo příliš selektivní, ale o vítězství se nakonec utkali především vrchaři.

Více než kilometr před cílem zaútočil Belgičan Laurens De Plus (Quick-Step Floors) a vybudoval si dobrý náskok. Proto už 550 metrů před cílem musel  zahaájit stíhání Alejandro Valverde. Udržel se ho jen Michal Kwiatkowski (Sky), přesto si v závětří za Španělem dával víc, než samotný Valverde. Kwiatkowski začal sprintovat brzo a Valverde se za Polákem ještě na chvíli schoval a před páskou ho snadno předjel a zvítězil. 

Valverde získal desáté etapové vítězství na Vueltě a 120. vítězství ve své profesionální kariéře. 

Na třetím místě se ztrátou 3 sekund dojel De Plus, stejný čas měl i zbytek skupiny, ve které nechyběli mnozí favorité včetně Naira Quintany (Movistar). 8 sekund ztratila další skupina se Simonem Yatesem (Mitchelton - Scott) a 19 sekund ztratil Miguel Angel Lopez (Astana). 

Nadobro z boje o celkové vítězství vypadl Richie Porte (BMC). Dojel v grupettu společně s lídrem závodu Rohanem Dennisem (BMC), Petrem Saganem (BORA-hansgrohe) a dalšími zváodníky s odstupem 13:31. Ztratil i Vincenzo Nibali (Bahrain Merida). Ital dojel se ztrátou 4:04. Jan Hirt (Astana) projel cílem na 131. místě, +10:54. 

Celkově se do čela posunul Michal Kwiatkowski. Polský mistr má náskok 14 sekund před Alejandrem Valverdem. Třteí Wilco Kelderman (Sunweb) ztrácí 25 sekund. De Plus poskočil na čtvrtou příčku (+0:28) a pátý je Ion Izagirre (Bahrain Merida, +0:30).  

Kwiatkowski je atké lídrem bodovací soutěže, v zeleném dresu do 3. etapy nastoupí Rohan Dennis. Dres nejlepšího vrchaře si v 2. etapě vysloužil domácí Luis Angel Maté (Cofidis). Alejandro Valverde pojede v bílém trikotu kombinované soutěže, kterou také vede Kwiatkowski.

Foto Sirotti