Dva týdny po pozitivním testu na covid je Wout van Aert zpět. A stihne i poslední dlážděnou klasiku. "Ohledně zdraví našich jezdců jsme extrémně opatrní," říká Merijn Zeeman, hlanví sportovní ředitel Jumbo - Visma. "Důležitou a rozhodující roli přitom hraje lékařský personál. Společně jsme jeho stav intenzivně monitorovali. Čtyři dny byl s Woutem lékař, který sledoval reakci jeho těla na trénink. Než se vrátil k tréninku, podstoupil také velmi rozsáhlá vyšetření. Na začátku tohoto týdne lékařský personál konstatoval, že je plně fit a může pokračovat ve svém úsilí na vrcholové sportovní úrovni."

Van Aert kvůli covidu vynechal klasiky Kolem Flander a Amstel Gold Race a jeho příprava na Roubaix také není ani zdaleka ideální. "Woutův zdravotní stav je vynikající. Ale po týdnu izolace už není ve špičkové formě. Jeho příprava na Roubaix je špatná a ve čtvrtek bude chybět na průzkumu trati. Celkově vzato to není zrovna ideální příprava. Jezdec jako Wout však stále může podpořit Christopha Laporteho, Mika Teunissena nebo Nathana Van Hooydoncka," dodává Zeeman.

Je to jen blafování? 

Zeeman a ostatní z vedení týmu se evidentně snaží snížit tlak na Van Aerta. Je sice logické, že po nemoci a dvou týdnech bez závodů nemůže být v ideální kondici, ale už víc než týden trénuje ve Španělsku a jeho standard je tak vysoký, že očekáváme dobrý výsledek i výkon. Že by pouze pomáhal Laportemu, Van Hooydonckovi a Teunissenovi je nepravděpodobné. Ani vítězství není nemožné, i když se tým snaží všechny přesvědčit o opaku.

Ale velkou výhodou týmu je kolektivní síla celé sestavy. Laporte letos září a domácí klasika by mu měla vyhovovat a měla by ho extrémně motivovat. Teunissen je zase bývalým vítězem Paříž - Roubaix U23 a mohl by překvapit: "Závod mi sedí. Mám na něj velmi dobré vzpomínky. Je těžké odhadnout, jaký výsledek mohu očekávat. Záleží také na tom, jak se nám bude dařit. Doufám, že se budu moci zapojit do finále závodu, ale na to si budeme muset počkat. Doufal jsem, že se mi jaro povede o něco lépe. Zvládl jsem plnit své úkoly, ale ve většině případů jsem nepřinesl nic navíc. Snad to v neděli půjde o něco lépe."

Zatímco na Flandrech se většinou rozhoduje mezi reálně nejsilnějšími závodníky, Roubaix umí překvapit a větší roli hraje taktika a dlouhé úniky. "Celé jaro jsme ukazovali, že mít silný tým je výhodné. Opravdu se můžeme navzájem posílit. Bude to sice boj muže proti muži, ale i tak je příjemné mít kolem sebe dobré kluky. To je vždycky výhoda."

"Na neděli se předpovídá suché a relativně dobré počasí. Takže to bude úplně jiné než loni," dodává Teunissen.