Podle informací deníku Het Laatste Nieuws se Van Aert chystá na Exact Cross v Molu (22. prosince) a Loenhoutu (29. prosince), světový pohár v Antverpách (23. prosince), Superprestige v Diegemu (28. prosince) a X2O Trofee v Baalu (1. ledna). A to je vše. Ve hře je prý také světový pohár ve španělském Benidormu na konci ledna, pokud se mu to bude hodit do programu a tréninku. 

To se samozřejmě nelíbí pořadatelům světového poháru v cyklokrosu, společnosti Flanders Classics a Mezinárodní cyklistické unii. Prezidentovi UCI Davidu Lappartientovi se neochota nejlepších cyklokrosařů účastnit se světového poháru tak moc nelíbí, že použil vyloženě nediplomatická slova a cyklistům začal vyhrožovat: "Pokud cyklokrosař dá přednost národnímu závodu, zatímco se koná světový pohár, neměl by jet ani další světový pohár, a tedy ani mistrovství světa," rozčílil se Lappartient. "Na světových pohárech si nemůžete vybírat, který chcete jet. Každý prostě musí závodit," dodal Francouz. 

SI202302050157_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Lappartienta vyprovokoval Thibau Nys, který vynechal závod světového poháru v Dendermonde, ale není pochyb o tom, že se mu nemůže líbit ani plán Van Aerta vydat se na jediný světový pohár a v období, kdy bude závodit, vynechá několik dalších dílů tohoto seriálu. 

Van Aertův rival Mathieu van der Poel plánuje mnohem bohatší sezónu v terénu, vydá se na 13 akcí, včetně mistrovství světa v Táboře. Tam asi bude Van Aert chybět. Belgičan byl v minulé cyklokrosové sezóně nejlepší, několikrát Van der Poela porazil, ale ale nakonec z toho nic neměl, protože Nizozemec ho porazil na světovém šampionátu a lepší byl i na silnici. Van Aert tedy nemá velký důvod udržovat se v zimní formě až do Tábora, mnohem více ho motivují jarní klasiky.

Přesto by se s Van der Poelem měl střetnout na všech pěti, výše zmíněných, závodech.