"Nechtěl jsem to už riskovat," řekl Van Aert s úsměvem v cíli etapy. Předchozí dva hromadné dojezdy těsně prohrál, proto se rozhodl pro velký útok už 11 kilometrů před cílem, před poslední vrchařskou prémií Cap Blanc-Nez. Tým Jumbo - Visma rozjel ostré tempo, Nathan Van Hooydonck akceleroval ve stoupání, po něm to vzal Tiesj Benoot a následně už zaútočil Van Aert. Nejdřív se ho udrželi jen Adam Yates (INEOS Grenadiers) a Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma), ale i těch se před vrcholem zbavil a pokračoval sám. 

Za Van Aertem se peloton roztrhal a než se dal dohromady, měl Van Aert už velmi dobrý náskok téměř 30 sekund a po rovině se řítil do cíle v Calais. Nakonec se za ním dokázali na čelo seřadit domestici sprinterů, ale Van Aerta už dostihnout nemohli, do cíle dorazil s náskokem 8 sekund. Nejrychlejší mezi sprintery byl Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck) a překvapivě slavil vítězství, nevšiml si totiž Van Aerta v čele závodu. Třetí skončil Christophe Laporte (Jumbo - Visma), čtvrtý Alexander Kristoff (Intermarché - Wanty Gobert) a pátý Peter Sagan (TotalEnergies). "Nevěděl jsem, že je vpředu, ani jsem to neslyšel ve vysílačce," vysvětlil Philipsen v cíli. "Škoda, protože jsem si myslel, že jedu o vítězství. Sprint byl dobrý, ale bohužel nešlo o vítězství. Teď mám akorát ostudu."

Cort opět v úniku 

Do dlouhého úniku se v převážně rovinaté etapě vydali opět jen dva závodníci. Kromě očekávaného uprchlíka Magnuse Corta (EF Education - EasyPost) se odvážil také Anthony Perez (Cofidis). Cortovi šlo samozřejmě o vrchařské body na celkem šesti vrchařských prémiích 4. kategorie. Na rychlostní prémii více než 100 kilometrů před cílem byl za vedoucí dvojicí nejrychlejší Fabio Jakobsen (Quick-Step - Alpha Vinyl) a připsal si 15 bodů, ale Van Aert hlídal situaci a získal 13 bodů.

Cort s Perezem si vypracovali velký náskok a Dán vyhrál pět prémií, díky kterým navýšil svůj celkový zisk na 11 bodů. Ale 45 kilometrů před cílem Perez Cortovi nastoupil a pokračoval sám. Jenže nezískal ani ten jeden poslední bod na závěrečné vrchařské prémii. Zde totiž rozjel tvrdý útok tým Jumbo - Visma, kterým roztrhal peloton a 11,4 kilometru před cílem dojel Pereze. Po Van Hooydonckovi a Benootovi ještě zrychlil Van Aert a utrhl všechny soupeře. Nejblíž za ním jeli Yates a Vingegaard, s menší ztrátou Primož Roglič (Jumbo - Visma) a Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) a trochu větší ztrátu měl Tadej Pogačar (UAE Emirates) a Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe).

Van Aert vsadil na sólo

Pogačar však svého drobného zaváhání litovat nemusel, protože za Van Aertem se balík sjel a navíc se zorganizovaly týmy sprinterů a začali Belgičana ve žlutém trikotu sjíždět. Ale ne dostatečně rychle. Van Aert jel skvěle a s přehledem zvítězil s náskokem 8 sekund před pelotonem. V celkovém pořadí tak navýšil vedení na 25 sekund před durhým Yvesem Lampaertem (Quick-Step Alpha Vinyl) a 32 sekund před Pogačarem.

Navíc výrazně vylepšil své vedení v bodovací soutěži. Získal 50 bodů a Jakobsen dojel do cíle až 13., takže na Van Aerta se 170 body ztrácí už 61 bodů.

"Chtěli jsme s týmem něco zkusit," vysvětlil Van Aert. "Díky Nathanu Van Hooydonckovi a Stevenu Kruijswijkovi jsme byli v perfektní pozici. Nathan za to pak vzal a Tiesj to po něm převzal. Cítil jsem, že je to hodně těžké a také jsme ve sluchátkách slyšeli, že jsme v pelotonu způsobili velké škody. Pak jsem jel naplno na vrchol. Pochyboval jsem, jestli nepokračovat s Jonasem Vingegaardem a Adamem Yatesem, ale jel jsem na plný plyn a rozhodl se pokračovat sám. Pak to bylo 10 kilometrů plnou rychlostí až do cíle," dodal lídr závodu. "Tenhle dres mi dává křídla." 

Pogačar drží třetí místo celkově také bílý dres nejlepšího jezdce do 25 let. Ale ve 4. etapě naznačil menší zaváhání. To by ho mohlo stát dost času v následující etapě s dlážděnými úseky známými z klasiky Paříž - Roubaix. "Co jsem dělal, když Jumbo - Visma zaútočil? Jel jsem na kole a bojoval o pozice ve skupině. Něco takového se dalo očekávat. Wout van Aert byl dnes jasně nejsilnější, všechny zničil. Je to zasloužený vítěz."

Pogačar jinak neměl žádný problém: "Nebyl to stresující den, bylo to o něco lepší než v Dánsku. V závěru se zrychlilo a Van Aert byl v ráži. Při nájezdu do stoupání to bylo trochu hektické. Věděli jsme, že jestli je tu nějaký tým, který může něco takového dokázat, je to Jumbo - Visma. A skutečně dnes byli nejsilnější. Když Van Aert zaútočil, byl jsem vzadu, ale když jsem viděl, že utrhl i Jonase Vingegaarda, přestal jsem se bát."

"Zítra nás čeká těžší etapa. Těším se na velký den, snad nás nečekají žádné potíže ani pády. Všichni se budeme skvěle bavit - hlavně ti, kteří se budou dívat z gauče," uzavřel