Jednoznačně nejdůležitější a nejčastěji kladená otázka před 111. ročníkem Tour de France zní: Stihne se Jonas Vingegaard dostatečně připravit na boj o celkové vítězství? Tour začíná za 26 dní a nikdo stále nic oficiálního neví. Obhájce posledních dvou vítězství už se přesunul z Mallorky na vysokohorské soustředění v Tignes, kde několik dní trénoval sám a nyní se k němu přidali Wout van Aert a Christophe Laporte. Vingegaard se chce na horách rozjet, aby byl schopný absolvovat stejné tréninkové zatížení jako jeho týmoví kolegové, kteří momentálně závodí na Critérium du Dauphiné.

Tým z Dauphiné by totiž měl tvořit základ sestavy pro Tour de France. Sepp Kuss, Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot, Steven Kruijswijk a Dylan van Baarle by měli mít téměř jistotu účasti na Tour, zatímco Bart Lemmen a Koen Bouwman je doplňují. 

Pro Vingegaarda, Van Aerta i Laporteho byly poslední měsíce dost těžké. Vineggaard se vážně zranil na Okolo Baskicka a od té doby závodí s časem, zda se dokáže připravit na letní Tour de France, zatímco Van Aert se zranil na Dwars door Vlaanderen a i když má před Vingegaardem v přípravě malý náskok, na Okolo Norska se ukázalo, že mu stále do ideální formy něco chybí. A Laporte musel kvůli nemocem vynechat většinu jarních klasik a po pádu brzo vzdal i Giro d'Italia.

GM1_3425-2.JPG

"Podíváme se na formu každého jezdce," řekl pro Het Laatste Nieuws Frans Maassen, sportovní ředitel týmu Visma-Lease a Bike a dodal, že pro Van Aerta a Vingegaarda je to velmi dlouhá cesta zpět. Belgičan v prvních dvou etapách v Norsku na nejlepší nestačil, ale v těch dvou dalších dojel čtvrtý a třetí, což značí významný pokrok. "V závěru první a druhé etapy odpadnul v kopci, ale pak se zapojil do hromadných spurtů ve třetím a čtvrtém dni. A závěrečnou etapu mohl opravdu vyhrát. Možná pro něj Okolo Norska přišlo příliš brzy. Ale je to Wout van Aert. Rychle se zotavil a každý den se zlepšoval. Po Norsku měl dobrý pocit. Ale samozřejmě ho čeká ještě hodně práce," dodal Maassen. 

S kondici v Norsku byl spokojený i sám Van Aert: "Zbavil jsem se hodně nejistot. Cítil jsem, že jsem stále lepší a lepší, a v to jsem doufal. Sebevědomí se mi zvýšilo. Nejdůležitější je, že jsem neměl žádné bolesti."

Vedení nizozemského týmu si přeje mít připraveného Van Aerta na startu Tour, a to jako případného pomocníka pro zdravého Vingegaarda, ale ještě radši v případě, že by se Dán nedal dohromady a Van Aert by tak měl mnohem více volnosti a mohl útočit na více etap. Jenže sám Van Aert si není jistý tím, že na Tour chce, protože vrcholem letní sezóny jsou pro něj Olympijské hry a to především individuální časovka, ve které chce získat zlatou medaili. Tour by mohla být vhodnou přípravou. "Hodně bude záležet také na tom, jakou roli dostane Van Aert, pokud pojede Tour. S Vingegaardem nebo bez něj to bude pokaždé jiná role. Je chytrý, sám dokáže posoudit, jestli potřebuje Tour, aby si splnil svůj olympijský sen, nebo jestli je lepší absolvovat v červenci vysokohorský trénink v Livignu," pokračuje Maassen. 

SI202402270540_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Vingegaard se závodit zatím nechystá, před Tour by nic jet neměl, aby dokázal ideální využít zbylý čas. Ale zatím se zdá popměrně nepravděpodobné, že by se dokázal dostat do potřebné kondice. Vedení týmu vyčkává s rozhodnutím o jeho účasti na poslední chvíli a je to logické, nikoho lepšího v sestavě nemají. Vingegaard se mezitím pouze dozvěděl, že na Olympijské hry nepojede, protože dánský národní tým vybral do Paříže Madse Pedersena, Mathiase Skjelmoseho, Mikkela Bjerga a Michaela Morkova. Lídrem týmu bude Pedersen, ostatní mu mají v závodě s hromadným startem pomáhat a Bjerg se zúčastní také časovky.

Pro Visma-Lease a Bike je Tour jednoznačným vrcholem sezóny a chce vyhrát potřetí za sebou, ale vedení týmu si bude muset dobře rozmyslet, zda nebude lepší s návratem Vingegaarda počkat a připravit ho na španělskou Vueltu, kde by byl největším favoritem.