Sebastian Schönberger (B&B Hotels - KTM), Benjamin Thomas (Cofidis), Fabien Doubey (TotalEnergies) a Jan Bakelants (Intermarché - Wanty Gobert) dali jezdcům v hlavním poli pořádně zabrat. Do úniku se na začátku etapy zapojil také Pierre Rolland (B&B Hotels - KTM), ale pouze kvůli vrchařským bodům. Více než 90 kilometrů před cílem se dobrovolně vrátil do pelotonu. Čtyřčlenný únik byl ve zvlněném závěru etapy do Chaintré velmi silný a týmy INEOS Grenadiers a Jumbo - Visma musely použít většinu svých závodníků, aby uprchlíky dohnaly. 

5. etapa byla papírově nejrovinatější z celého ročníku Dauphiné, takže tempo pelotonu udával také tým BikeExchange - Jayco, pracující pro Dylana Gronewegena. 40 kilometrů před cílem se náskok uprchlíků držel lehce nad dvěma minutami a tak vydržel velmi dlouho. 27 kilometrů před cílem se závodníkům do cesty postavilo předposlední hodnocené stoupání Col du Blois Clair a odstup pelotonu byl stále nad dvě minuty. Tempo balíku proto převzal INEOS Grenadiers.

V posledním stoupání Cote de Vergisson, 14,5 kilometru před cílem, klesl náskok na jednu minutu. INEOSu začal pomáhat také tým Jumbo - Visma. Steven Kruijswijk ve výjezdu utrhl Groenewegena a favoritem do dojezdu byl rázem Wout van Aert (Jumbo - Visma). Jenže ještě bylo třeba dostihnout uprchlíky, kteří se pravidelně střídali, ačkoliv Doubey sotva visel. Tiesj Benoot (Jumbo - Visma) a Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) museli během stíhačky odevzdat všechny síly a do práce v pelotonu se museli zapojit i vrchaři.

Kilometr před cílem přestali uprchlíci střídat a to byla osudová chyba. Jejich náskok se začal rychle zkracovat a ani útok Thomase téměř 400 metrů před cílem nepomohl. Peloton měl velkou rychlost a Van Aert začal spurtovat v pravý okamžik. Prohnal se kolem uprchlíků, udržel za sebou Belgičana Jordiho Meeuse (BORA - hansgrohe) a připsal si druhé etapové vítězství. Meeus skončil druhý a Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) třetí. 

"Bylo to nervózní finále," řekl v cíli vítěz etapy. "Až do posledního kilometru jsme se soustředili na uprchlíky. Nejprve jsme si mysleli, že je máme pod kontrolou. Ale když vpředu zrychlili, začalo to být napínavé."

"Všech šest jich jelo na mě," pochválil týmové kolegy. "Když před vámi dřou šedesátikiloví závodníci na celkové pořadí, musíte vyhrát. A díky mistrovskému rozjetí spurtu od Christopha Laporta jsme dokázali uprchlíky dojet a zvítězit."

Z hlediska celkového pořadí se nic moc nezměnilo. Van Aert navýšil vedení před Mattiou Cattaneem (Quick-Step Alpha Vinyl) na 1:03, ale před horskými etapami to moc neznamená. Opět si polepšil v bodovací soutěži, kterou také vede. Nejlepším jezdcem do 25 let zůstal Hayter a nejlepším vrchařem Rolland.