Belgická superstar se postaví na start těchto závodů: 

9. 12. Essen (Belgie)

22. 12. Mol (Belgie)∗

23. 12. Antverpy (Belgie)∗

26. 12. Gavere (Belgie)∗

27. 12. Heusden-Zolder (Belgie)

30. 12. Hulst (Nizozemsko)∗

1. 1. Baal (Belgie)∗

4. 1. Koksijde (Belgie)∗

A možná se také objeví na:

7. 1. Zonhoven (Belgie)∗

21. 1. Benidorm (Španělsko)∗

∗ na závodech označených hvězdičkou se střetne s Mathieu van der Poelem, pozn. redakce.

SI202301300451_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Van Aert si ještě není jistý, zda se vydá do Zonhovenu a Benidormu, protože tyto závody se téměř kryjí s lednovým soustředěním týmu Visma-Lease a Bike. Rozhodne se až podle svého stavu a únavy a zhodnotí, zda se tyto dva starty hodí do přípravy na jaro.

Loni zvládl 14 závodů, devět z nich vyhrál a pětkrát byl druhý. Žádný horší výsledek neudělal, ale titul mistra světa nezískal a na jaře nestačil na Mathieu van der Poela a Tadeje Pogačara. Proto chce svou zimní přípravu maličko změnit. 

„Je to mé vědomé rozhodnutí, absolvovat kratší program,“ říká 29letý Belgičan. „Loni pro mě bylo psychicky obtížné soustředit se na cyklokrosovou sezónu a pak přepnout na silniční jaro. Nechci nic ponechat náhodě, pokud jde o jarní klasiky. Proto s těžkým srdcem objedu omezený program.“

„Určitě bude těžké dosáhnout vysoké úrovně. Mám jen pár závodů, abych se dostal do formy, a pak sezóna skončí. Doufám, že se během těchto závodů předvedu. Bude to poprvé trochu jiná cyklokrosová sezóna, než na jakou jsem zvyklý, ale dělám to kvůli vyšším cílům,“ dodává Van Aert. 

Trojnásobný mistr světa se chce ukázat zejména v období Vánoc, kdy bývá o cyklokros největší zájem mezi veřejností. „Těším se, že už brzo začnu závodit. Je skvělé znovu vidět fanoušky. Tyto závody jsou pro mě vždy výjimečné.“

Světový šampionát v Táboře se bude muset obejít bez souboje Van der Poela s Van Aertem. Zatímco Nizozemec do Česka přijede, Belgičan nikoliv. Jaký program zvolí další bývalý mistr světa Tom Pidcock není zatím vůbec jasné.