Wout van Aert zazářil na své první Tour vítězstvím v hromadném dojezdu etapy do Albi. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu byl také favoritem časovky v Pau. Svůj první start v dresu mistra Belgie chtěl proměnit v další vítězství, ale na mezičasech nebyl nejrychlejší a v závěru riskoval. Pravou nohou vrazil do plůtku u silnice a spadl. Musel ihned odstoupit ze závodu a byl ošetřen v nemocnici. 

Van Aert si způsobil vážné zranění v oblasti hýždí a při hospitalizaci ve Francii byla rána očištěna a sešita. Poté se přesunul do nemocice v Herentalsu, kde podstoupil další zákrok. Lékaři mu zraněný sval rekonstruovali. Od té doby zůstává v nemocnici a stráví zde minimálně několik dalších dní. 

"Ošetřili mě v nemocnici v Pau, kde jsem zůstal další čtyři dny. Všechno se zdálo v pořádku, chodil jsem o berlích, ale pak jsem se přesunul do další nemocnice a tam zjistili, že první zákrok nebyl dostatečný. Proto jsem potřeboval další," říká o svých zdravotních potížích Wout van Aert. 

Stále není schopen pohybu a je upoután na lůžko. Podle doktora Toona Claese, který se o Van Aerta stará, lze očekávat plné uzdravení. "V současné době dochází k pomalému příznivému vývoji," vysvětluje Claes. "Nezaznamenali jsme žádné známky infekce a rána se dobře hojí. Rozsah a složitost zranění vyžaduje pomalou a pečlivou rehabilitaci. Intenzivní rehabilitace je zahájena až po dvou měsících, kdy se zranění dostatečně zahojí."

Pro Van Aerta to rozhodně není dobrá zpráva. Silniční sezóna pro něj skončila, ale tu stejně plánoval po Tour ukončit, odpočinout si a zahájit přípravu na cyklokrosy. Na světový šampionát, ani další závody se po Tour nechystal. Cyklokrosová sezóna má pro něj stále velký význam. Jenže i zimní sezóna bude zraněním výrazně zasažena. 

"Po operaci mě všechno hodně bolelo, ale poté se to trochu zlepšilo. Teď ležím v posteli neschopný cokoliv dělat. Doma mám připravené nemocniční lůžko, ale není důvod se tam přesouvat, když stejně nemůžu vstát. Pád měl větší dopad, než jsem si původně myslel," dodává Van Aert.

Van Aert sledoval zbytek Tour v televizi, což nebylo snadné psychicky, protože chtěl pomáhat týmu v dalších etapách. I bez něj dokončil Steven Kruijswijk na třetím místě konečného pořadí: "Měl jsem možná nejlepší formu v životě. Neměl jsem nejlepší nohy v té časovce, ale předtím se mi dařilo. Je pěkné se dívat na televizi a sledovat kolegy, ale zároveň to bolí." 

Foto Sirotti