Mathieu van der Poel je v současnosti nejvšestrannějším cyklistou na světě. Dominuje cyklokrosům, soupeří s nejlepšími na horských kolech a vítězí i na silnici. Ve 23 letech stále nemá úplně jasno v tom, jakou disciplínu si vybrat a zda si vůbec vybírat chce. V nizozemském televizním pořadu Ziggo Sport zmínil možnost startu na jarních klasikách. 

Mathieu van der Poel už několik let vládne cyklokrosu, ačkoliv poslední tři světové tituly získal jeho největší rival Wout van Aert. Ten už se nijak netají snahou přestoupit naplno na silnici a postupně terén nejspíš opustí. Van der Poel má ale jiné plány. Kombinovat tři disciplíny bude ještě několik let: „Olympijské hry na horských kolech jsou mým hlavním cílem. Nejprve tedy Mistrovství světa a poté Olympijské hry. A poprvé se chystám vyrazit na několik velkých závodů na silnici, možná i na Gent - Wevelgem. Ale hlavním cílem je Tokio 2020. Prozatím, protože si to můžu rozmyslet." 

Objet celou silniční sezónu se van der Poel nechystá minimálně do roku 2021: „Ještě jsem mladý, je mi 23 let, po Olympiádě mi bude 25 let, takže teoreticky můžu ještě deset let závodit na silnici. Když budu chtít."

Nizozemský mistr na silnici nevylučuje ani start na Paříž - Roubaix, ačkoliv jeho tým nemá jistotu startu, protože bude patřit k týmům druhé divize: „Nevím, je to možné, ale zatím opravdu nevím. Jel bych spíše pro zábavu, než na výsledek. Víte, já nejsem velký plánovač, skáču od jednoho k druhému a zatím to pro mě bylo vždy dobré." 

Severské klasiky by měly být ideálními závody pro Mathieu van der Poela, který je z terénu velmi silný, výbušný a technicky zdatný, ale také těžký a rozhodně není vrchařem a zkoušet uspět v celkovém pořadí velkých etapových závodů je v jeho případě velmi nepravděpodobné. 

Van der Poel může o klasických jednorázových závodech přemýšlet poprvé v kariéře, protože doposud závodil za kontinentální týmy a ty se na závody WorldTour nemohou dostat. Tým Corendon - Circus ovšem požádal o profesionální kontinentální licenci a mladý Nizozemec se tak stane oficiálním profesionálem i na silnici.  

Jde ale jen o terminologii, svými výkony patří k profesionálům už několik let. Letos byl na silnici velmi úspěšný, i když se zaměřoval především na horská kola. Vyhrál nizozemský titul, když ve spurtu porazil Dannyho van Poppela. O pár dní dříve vyhrál jednorázový závod Ronde van Limburg, kde porazil Nacera Bouhanniho. 

Na Mistrovství Evropy se dostal do úniku, ve kterém podlehl jen Matteu Trentinovi. Van der Poel si na spurt věřil, ale zkušený Trentin jasně zvítězil. Porazil aspoň Wouta van Aerta, který dojel na třetím místě, přesto byl zklamaný. 

S týmovými kolegy ovládl etapák Arctic Race of Norway. Sám vyhrál dva klasikářské dojezdy a jednu etapu přidal Adam Ťoupalík. Český cyklista bude i příští rok stájovým kolegou van der Poela a také jeho bychom mohli více vídat na silnici.

Do týmu Corendon - Circus míří také čistokrevní silničáři. Kapitánem bude Stijn Devolder, vítěz dvou ročníků Kolem Flander. Velkou posilou je Dán Lasse Norman Hansen, olympijský vítěz na dráze. Dalšími nováčky jsou Roy Jans, Jonas Rickaert, Joeri Stallaert a Dries De Bondt. 

Foto Jaroslav Svoboda/jsphoto.cz