Tým Alpecin - Fenix do poslední chvíle tajil nominaci Mathieu van der Poela na Milán - Sanremo a jejich největší hvězda přitom byla připravena bojovat o vítězství. Nakonec to nevyšlo, ale i třetí místo za Matejem Mohoričem a Anthonym Turgisem je vynikající výsledek a hlavně je to povzbuzení před severskými klasikami. Nizozemec má v plánu Dwars door Vlaanderen, Kolem Flander, Amstel Gold Race a Paříž - Roubaix. Klasiky E3 Prijs a Gent - Wevelgem, které se jedou už tento týden v pátek a v neděli nepojede, protože zůstal v Itálii a na Settimana Coppi e Bartali najíždí závodní kilometry.

Ke startu na Sanremu se musel nechat přemlouvat, i když se už cítil dobře, jak zmínil pro Het Nieuwsblad: "Už při tréninku jsem si všiml, že se mi jezdí dobře. Občas se mi podařilo zaútočit na další KOMy na Stravě. To je vždycky dobré znamení. Ale stejně mě museli přemlouvat. Tvrdě jsem doma trénoval a ta otázka mě překvapila. Znovu začít závodit na monumentu vám také okamžitě zajistí velkou pozornost médií. Navíc jsem se chtěl držet plánu, který jsme si vytyčili."

Van der Poela trápila bolavá záda hodně dlouho a nechtěl nic uspěchat: "Problémy jsem měl už od Tour. Pak už jsem se nedostal do formy, jakou jsem si představoval. Dlouho jsem si myslel, že na klasiky nebudu v žádném případě připraven. První dva týdny byla moje forma v nedohlednu. Nástup byl velmi pomalý." A ačkoliv působí sebejistě, až na Cipresse si začal být jistý svou kondicí: "Prvních 250 kilometrů Sanrema je obvykle pohodových. Ale když jeli tvrdě nejprve na Cipressu a pak na Poggio a já se držel vpředu, věděl jsem, že to stačí. Zase jsem se cítil dobře."

"Škoda, že jsme nespurtovali o vítězství, ale i tak to mohlo dopadnout jakkoliv. Vyhrát Sanremo je těžké," dodal pro Sporzu.  

Forma je, zdá se, velmi dobrá. A před Kolem Flander by měla být ještě lepší. Loni zářil před startem dlážděných klasik, vyhrál Strade Bianche a dvě etapy na Tirreno - Adriatico. Na Kolem Flander spurtoval o vítězství, ale překvapivě podlehl Kasperu Asgreenovi. Letos by mohl být paradoxně čerstvější a lépe připraven nejdůležitější klasiky jeho jarní sezóny. "Čekají mě důležité závody rychle v řadě za sebou: Dwars door Vlaanderen, Kolem Flander, Amstel Gold Race a Paříž - Roubaix. Doufám, že budu jedním z favoritů. Vím, že jedna věc je trénink, druhá závodění a třetí je Ronde. Ale nestartoval bych v těchto klasikách, kdybych nevěřil, že tam mohu vyhrát."

Ve Flandrech se utká s velmi schopnými soupeři. Po Omloop Het Nieuwsblad se zdál být suverénně největším favoritem Wout van Aert, ale mezitím se zlepšili i Kasper Asgreen a Mads Pedersen a do boje o vítězství nejspíš zasáhnou i další. Včetně Van der Poela. Belgičan a Nizozemec jsou velkými rivaly už z cyklokrosových tratí. V poslední době se v přímých soubojích daří více Van der Poelovi. Loni Van Aerta porazil na Flandrech, na Roubaix i mistrovství světa a lídr Jumbo - Visma sbírá své největší úspěchy v závodech, kde Van der Poel chybí. Příkladem je loňský Amstel, letošní Omloop a nebo také druhá polovina loňské Tour de France. S Van der Poelem na startu to má Van Aert těžší. Potvrdilo se to i v Sanremu, když ve spurtu o třetí místo byl Van der Poel nejrychlejší a Van Aert skončil až osmý. Jejich další souboj uvidíme až na Kolem Flander. A Van Aert už není suverénním favoritem.  

Pravá forma obou hvězd se ukáže až 3. dubna na 272,5 km mezi Antverpami a Oudenaarde. Nejdůležitější je však zdraví a Van der Poelovo se v posledních týdnech hodně zlepšilo, bolest zad ho už nelimituje: "S tím jsem maximálně spokojený. Neměl jsem s nimi prakticky žádné problémy. Už dlouho se mi nepodařilo závodit tak bezbolestně."