Van der Poel je prvním ze třech velkých hvězd, který svůj závodní program oznámil. Wout van Aert a Tom Pidcock zatím ani nenaznačili, zda se letos v terénu ukážou a jestli se vydají na světový šampionát, který na začátku února hostí Tábor. Pro Van der Poela jsou cyklokrosy osvědčeným způsobem zimní přípravy, závodní nasazení v terénu kombinuje se silničními tréninky v jižní Evropě a letos mu to pomohlo k jarním vítězstvím na Milán-Sanremo a Paříž-Roubaix. 

V minulé sezóně stihl celkem patnáct startů, z nichž sedm proměnil ve vítězství, ale také šestkrát v přímém souboji podlehl Van Aertovi. Konec mu však vyšel lépe, když na světovém šampionátu v Hoogerheide vsadil na dlouhý spurt po asfaltu, svého letitého rivala porazil a získal už pátý elitní titul. Bylo to jeho už 149. vítězství v cyklokrosu mezi mužskou elitou, takže 22. prosince pojede na Exact Crossu v Molu o 150. vítězství. 

Vánoční program má pořádně nabitý: 

22. 12. Exact Cross Mol (Belgie)

23. 12. Světový pohár Antverpy (Belgie)

26. 12. Světový pohár Gavere (Belgie)

28. 12. Superprestige Diegem (Belgie)

29. 12. Exact Cross Loenhout (Belgie)

30. 12. Světový pohár Hulst (Nizozemsko) 

 

Na začátku nového roku naváže dalšími třemi závody: 

1. 1. X2O Trofee Baal (Belgie)

4. 1. X20 Trofee Koksijde (Belgie) 

7. 1. Světový pohár Zonhoven (Belgie)

 

Poté si dá dvoutýdenní pauzu od závodění, aby stihl týmové soustředění na jihu a připravil se nejen na světový šampionát v Táboře, ale měl také najeto dostatek kilometrů před startem silniční sezóny. Před Táborem stihne ještě tři závody:

21. 1. Světový pohár Benidorm (Španělsko)

27. 1. X2O Trofee Hamme (Belgie)

28. 1. Světový pohár Hoogerheide (Nizozemsko)

A vše vyvrcholí 4. února mistrovstvím světa v Česku. 

 

Z uvedeného závodního kalendáře vyplývá, že vynechá domácí nizozemský šampionát a samozřejmě neusiluje o celkové pořadí v žádném seriálu, jeho největším cílem je vyhrát šestý světový titul a připsat si co nejvíce dalších vítězství.