Mathieu van der Poel objel před světovým šampionátem pouze tři jednorázové závody. Po vítězství na Antwerp Port Epic, osmém místě na Primus Classic a klidném absolvování Gooikse Pijl se rozhodl vynechat úterní klasiku GP Denain a před nedělním závodem už bude jen odpočívat a trénovat. Čtyřnásobný mistr světa v cyklokrosu se ujistil, že jeho zraněná záda mu dovolí podat stoprocentní výkon a bude moci usilovat o silniční titul. 

Podle Koose Moerenhouta, trenéra nizozemského národního týmu, bude Van der Poel lídrem: "Určitě bude chráněný, nemusím hrát loutkové divadlo. Mathieu by nestartoval, kdyby necítil šanci. Jde si vždy za svým a chce vyhrávat. Ale není to jisté. Je také možné, že v neděli zkrátka neuspěje, rozhodně není největší favorit. V posledních týdnech si všiml, že mu záda drží a dělá pokroky. Vyhrál sice Antwerp Port Epic, to byl závod jen na dvě stě kilometrů.“

Ano, světový šampionát bude zcela odlišným závodem s větší konkurencí a také bude mnohem delší. Na Mistrovství světa startoval naposledy v roce 2019 a útočil na titul. Jenže ve velmi dlouhém, chladném a deštivém závodě mu došly síly a odpadl ze skupiny s pozdějším mistrem světa Madsem Pedersenem. Od té doby dokázal uspět na velmi dlouhých závodech, byl první a druhý na Kolem Flander. Ale to byl ve skvělé formě, jak je na tom ve skutečnosti nyní? Přes 250 kilometrů dlouhou jednorázovku jel letos jen jednu a překvapivě ve spurtu podlehl Kasperu Asgreenovi.

Bude si muset hlídat zejména Wouta van Aerta a silný belgický tým, Dány, Juliana Alaphilippa a soudržné Italy. Van der Poel není přehnaně sebevědomý, i když od něj všichni čekají hodně. „Můj trénink není ideální, ale udělám všechno pro to, abych byl připraven. Hodně jsem také cvičil, abych měl zádové svaly co nejsilnější. Jde to pomalu, ale jsem s pokrokem spokojený,“ řekl po Primus Classic.

Podle jeho šéfa Christopha Roodhofta si Van der Poel nemůže vynechat světový šampionát na tak ideální trati: "Je to mistrovství světa, které si nemůže nechat ujít. Dokonce ani kdyby nebyl v optimální formě. Jede se v jeho druhé vlasti a je to také krásný závod." Šampionát v italské Imole vynechal a mnozí to považovali za chybu, protože uspět mohl. "Je pravda, že to bylo promarněná příležitost, ale to je samozřejmě jeho luxusní problém. Hodně typů trati mu vyhovuje. Ale jako závodník musíte být velmi opatrní, abyste nepřišli o trať Mistrovství světa, které vyhovují vašim schopnostem. Klidně může trvat dva, tři, čtyři nebo pět let, než najdete něco, co vám padne jako ulité. A letošní závod je přesně takový,“ dodává Roodhoft pro Het Nieuwsblad.