Teprve dvaadvacetiletý neznámý Belgičan Maxim Van Gils (Lotto Soudal) zcela využil příležitosti, využil svých schopností v silném větru a ve strmém stoupání a získal své první profesionální vítězství. Do cíle na náhorní plošině Harrat Uwayrid dorazil osamocen s náskokem 40 sekund a před poslední etapou vede o 36 sekund před Santiagem Buitragem (Bahrain Victorious).

Vítr měl opět největší vliv na vývoj nejkratší (149 km), ale také nejtěžší etapy Saudi Tour. Do dlouhého úniku se vydala jen dvojice cyklistů, ale Muhamad Othman (Terengganu Polygon) a Polychronis Tzortzakis (Kuwait) byli pohlceni okamžitě po rozpoutání bojů na terezínech. Bočního větru využili především závodníci Quick-Step Alpha Vinyl a ve vedoucí skupině, která měla pouze 16 členů, měli hned pět svých jezdců.

Skupinu tvořili Niccolo Bonifazio, Daniel Oss, Anthony Turgis (všichni TotalEnergies), Luka Mezgec (BikeExchange - Jayco), Andrea Bagioli, Davide Ballerini, Tim Declercq, Jannik Steimle, Bert Van Lerberghe (všichni Quick-Step), Danny van Poppel (BORA - hansgrohe), Simone Consonni, Alexis Renard (oba Cofidis), Nico Denz, Sam Welsford (oba DSM), Jérémy Lecroq (B&B Hotels) a právě Maxim Van Gils. Ten byl pro celkové pořadí nejnebezpečnější, protože před etapou ztrácel jen 17 sekund na vedoucího závodníka.

Naopak ve druhé skupině zůstal lídr závodu Santiago Buitrago a také další favorité, například Rui Costa z UAE Emirates. Rozdíl mezi skupinami se dlouhodobě držel mezi 1:15 a 1:30. Týmy UAE Emirates a Bahrain Victorious se na rovině snažily rozdíl snížit, ale marně. Vedoucí skupina spolupracovala a rozpadat se začala až na začátku stoupání s vrcholem 8,5 kilometru před cílem.

Už příprava na toto 3 kilometry dlouhé a velmi strmé stoupání byla těžká. V protivětru se závodníci v obou skupinách trápili a čelní skupina se začala rychle rozpadat. Jedinými solidními vrchaři v první skupině byli Bagioli a Van Gils a právě tito zůstali brzo sami. Van Gils dokázal v nejtěžší pasáži 9,2 kilometru před cílem utrhnout i Bagioliho a pokračoval sám. Vrchaři z druhé skupiny se přibližovali jen velmi pomalu, Ani Buitrago, ani Costa a další nebyli schopní ve výjezdu výrazně zrychlit a Van Gils si na vrchol dovezl náskok půl minuty před Bagiolim a jedné minuty před Buitragem a jeho skupinou.

Zatímco Bagioli ztrácel síly a byl dostižen pronásledovateli, Van Gils vydržel až do cíle a najel náskok 40 sekund. Druhý skončil Mezgec a třetí Declercq. Buitrago tak před poslední rovinatou etapou přišel o zelený dres. Van Gils vede s náskokem 36 sekund a o celkové vítězství ho může připravit jen vítr, pád, nebo jiný problém. Třetí Costa ztrácí 48 sekund. Quick-Step se ale nepochybně ještě pokusí situaci na terezínech zvrátit, protože Declercq ztrácí na čtvrté příčce 52 sekund a pokud budou vhodné podmínky, belgická sestava bude útočit.

"Dnes byl perfektní den," řekl v cíli vítěz etapy. "Připadá mi to zvláštní. Je to mé první profesionální vítězství a nejsem jezdec, který často vyhrává. Dnes jsem měl opravdu dobrý den. Tým odvedl dobrou práci a díky tomu jsem se dostal do první skupiny. Pak pro mě bylo důležité šetřit síly, abych mohl na konci závodit. V plánu před Saudi Tour bylo jet na celkové pořadí. Tým mi věřil a každý den mě motivoval. Zítra je další den a musíme se soustředit. S Calebem se budeme snažit o vítězství v etapě. Samozřejmě musím získat zelený dres," dodal Belgičan.