Ve včerejší etapě Critéria du Dauphiné spadlo několik cyklistů z čela průběžného pořadí. Tom Dumoulin po závodě otevřeně kritizoval několikakilometrový úsek ve sjezdu z první vrchařské jedničky Col de Plain Bois, plný děr, štěrku a špíny: „Je ostuda zařadit do tohoto závodu takový úsek.“ Právě tady spadl jeho týmový kolega Kruijswijk, vykloubil si rameno a způsobil hlubokou tržnou ránu na předloktí. Což mu samozřejmě znemožnilo pokračovat v závodě. Co je pro tým horší, je ohrožena jeho účast na Tour de France. Všichni sice doufají, že Tour stihne a v odpovídající kondici, ale jistota to není. Vedení týmu nyní o této situaci odmítá spekulovat a věří v Kruijswijkův brzký návrat, ale zároveň se vyjádřilo, že mají dostatečně široký kádr, aby v případě nutnosti našli kvalitní náhradu. My si zaspekulovat můžeme: kdo nás napadne první je Antwan Tolhoek, v únoru 12. na Vuelta Andalucia, hlavně však 11. a 12. na italských jednodenních klasikách, které se jely ve stejném termínu jako Dauphiné: Gran Piemonte a Il Lombardia.

Steven Kruijswijk končí na Dauphiné s poraněným ramenem.

Ve stejném místě jako Kruijswijk spadli i Buchmann a Muhlberger a pro oba tím závod také skončil. Muhlberger si bolestivě narazil zápěstí a podstoupí CT vyšetření, aby se zjistilo, zda jde jen o naraženinu. Emanuel Buchmann má silné podlitiny ve spodní části zad, pánvi a boku. Podle prvního vyšetření by neměl mít nic zlomeného, ale trpí silnými bolestmi.

Emanuel Buchmann prokazoval na Dauphiné velmi dobrou připravenost směrem k Tour de France. Mimořádně nekvalitní silnice ve sjezdu ho ze závodu vyřadila.

Aby té smůly pro tento německý tým nebylo včera málo, při Il Lombardia vjela na trať závodu dáma, která tam neměla co dělat, a ve chvíli, kdy jí dojížděl ve sjezdu Max Schachmann, se rozhodla odbočit vlevo z hlavní silnice. Schachmann šel sice na brzdy, ale nárazu do boku auta nezabránil. Sice hned vstal a závod hodně rozladěný dokončil na 7. místě, přičemž se opakovaně držel za rameno, takže podezření na nejčastější úraz cyklistů, zlomenou klíční kost, se nabízí jaksi samovolně. Tým sdělil, že Max bude absolvovat vyšetření v nemocnici, aby se zjistilo, zda pád neměl vážnější následky. UCI vydalo prohlášení, že se tímto incidentem bude zabývat a hrozí pořadateli RCS sankcí za to, že dostatečně nezajistil trať. Naštěstí tuhle včerejší smůlu Bora hansgrohe vyspravil Lennard Kämna skvělým výkonem a vítězstvím v předposlední etapě Critéria du Dauphiné.

Maxe Schachmanna "sundala" z kola nepozorná řidička. I tak dokončil na 7. místě.

Schachmann ale ještě dopadl dobře oproti Remco Evenepoelovi, který ve sjezdu narazil do betonového hrazení mostu, přepadl přes něj a zřítil se do srázu pod most mezi stromy a kamení. Když se k němu seběhli lékaři, byl při vědomí, preventivně mu nasadili krční límec a transportovali ho do nemocnice. Vyšetření potvrdilo zlomeninu pánve. Šéf týmu Patrick Lefevere komentoval tento další – po Fabio Jakobsenovi na Okolo Polska - hrůzostrašný pád jednoho ze svých svěřenců: „Evenepoel je naživu. Na ničem jiném nezáleží.“ Kritizoval také nebezpečný sjezd z Muro di Sormano, údajně opakovaně upozorňoval UCI na tento mimořádně nebezpečný sjezd, ale nic se nezměnilo. Sportovní ředitel Davide Bramati ke sjezdu poznamenal, že se používá již roky, že se v něm na jednu stranu padá, ale na druhou stranu že pády k cyklistice patří: "S Remcem jsme si před závodem sjezd projeli, takže jsme v přípravě udělali vše, co bylo potřeba." Dnes bude Evenepoel transportován soukromým leteadlem domů do Belgie.

Remco Evenepoel má zlomenou pánev. Měl být jedním z top favoritů Giro d´Italia.

Včera ale spadl, byť ne tak dramaticky, i dosavadní lídr Critéria du Dauphiné, Primož Roglič. Na tiskovku po etapě nepřišel, takže se novináři nedozvěděli podrobnosti. Wout Van Aert se vyjádřil, že byl sice v době Rogličova pádu s ním, ale neviděl, jak k tomu došlo. Roglič dokonce v jednu chvíli vlezl do týmového auta a vypadalo to, že v závodě končí. Ale nakonec sedl na bicykl a pokračoval. Podařilo se mu vrátit do pelotonu, který podle Van Aertova dojmu zpomalil, jak bývá zvykem, když postihne pád muže ve žlutém. Roglič byl hodně sedřený, údajně má svalové bolesti, ale měl by dnes nastoupit do poslední etapy Critéria du Dauphiné, která bude obdobně velmi obtížná, jako byla ta včerejší.

Primož Roglič byl po včerejšku hodně sedřený.

Egan Bernal, aktuálně asi jediný předpokládaný lídr Ineosu na Tour de France, nenastoupil na start včerejší etapy Dauphiné, údajně pro bolesti zad, jimiž v minulosti trpěl. Tým mu chce dát prostor na to, aby se dostal do stoprocentního stavu a byl v pořádku na hlavní cíl sezóny, jímž je francouzská Tour. Zda jde jen o oficiální „výmluvu“, můžeme pouze spekulovat. Jisté je to, že jsme mohli sledovat na vlastní oči, jak Bernalova konkurenceschopnost každou etapou klesala a že si nechat znovu „napráskat“ by nebylo dobré ani pro jeho psychiku. Dosud se jeho tým i samotní závodníci vyjadřovali v tom smyslu, že do Tour je daleko, není potřeba panikařit apod. Po včerejší etapě poprvé zaznělo z úst sportovního ředitele, že Froome i Thomas nemají odpovídající výkonnost, a že chtějí-li na Tour být platnými členy týmu, musí na sobě ještě hodně zapracovat. My ovšem víme, že času na zásadní změnu výkonnosti už moc není. Takže jedině že by se stal „zázrak“, a nebo jezdci i tým blufují, aby zmátli soupeře a nechali je vystřílet zásobníky ještě než to „opravdu začne“.

Výkonnost Egana Bernala v průběhu Critéria du Dauphiné klesala. Nejprve nestačil na Rogliče, pak na další lídry, o bílý dres ho připravil Martínez. Pro údajné bolesti zad nenastoupil do 4. etapy Dauphiné.

Peter Sagan na svém twitterovém účtu pogratuloval týmovému spolujezdci Lennardu Kämnovi za jeho tvrdě vybojované vítězství a všem jezdcům, kteří byli postiženi pády, rychlé uzdravení a brzký návrat do pelotonu.

Lennard Kämna bouchá špunty s týmovými kolegy na oslavu jeho včerejšího působivého vítězství.