Na 150 km něco přes 600 výškových metrů. Jak to mohlo dopadnout?

Papírovým favoritem číslo jedna opět Olav Kooij. Jenže Jumbo-Visma sem přijelo v pěti a zvláště v rovinatých sprinterských etapách je tenhle hendikep docela důležitý.

V pěti do závodu odstartoval i dsm-firmenich. Do Číny sice přicestovali v sedmi, ale ještě před startem vypadli dva nejdůležitější muži sestavy. Sprinter Sam Welsford a lídr na celkové pořadí Andreas Leknessund.

I Intermarché začalo v pěti. Ale ti ještě z jiného důvodu. Oba jejich nejrychlejší muži Gerben Thijssen a Madis Mihkels si zablbli a poslali na sociální sítě snímek, kterak si prsty roztahují oči do úzké štěrbiny. Což se jim samozřejmě moc nepovedlo. Tým se za jejich počínání omluvil, odsoudil jejich gesto, které lze vnímat jako rasistické, a poslal je obratem domů. Oba chlapci si následně posypali hlavu popelem, přidali i svou omluvu, ale disciplinární trest je podle vyjádření vedení týmu nemine.

Ani ne 10 km po startu dnešní etapy už jela na čela čtyřčlenná skupina. Po včerejšku tu byl opět Dries Do Bondt (Alpecin-Deceuninck), jenž včera sbíral pilně bonifikační vteřinky na obou prémiích, které vyhrál, a to samé měl v plánu i dnes. Plán se mu vydařil. V cíli se sice bere bonifikací víc, ale i tak mu tahle jeho aktivita vynesla po dnešní etapě 2. místo jak v průběžném pořadí, tak v bodovací soutěži.

Svého muže poslal po včerejšku do úniku i dnes Israel-Premier Tech, tentokrát se to podařilo Jensi Reyndersovi. Když už Intermarché nemůže z výše uvedeného důvodu pomýšlet na úspěch v koncovkách sprinterských etap, chtěl se alespoň ukázat v úniku. Tohle břímě na sebe vzal Julius Johansen. A čtvrtým mužem v úniku byl Thomas Champion z Cofidisu.

Chyběl tu Frederik Wandahl, jedoucí po včerejšku v dresu nejlepšího vrchaře, ale co by tady dělal, když na trase nebyla vypsána žádná vrchařská prémie.

Po druhé rychlostní prémii se De Bondt a Champion vrátili do náruče pelotonu, zbylí dva se snažili až do mety 6 km před cílem, kdy byli pohlceni. Nikoli však pelotonem, ale 8člennou skupinou, vedenou třemi jezdci Lotto Dstny, kteří se pokusil své soupeře zaskočit. Dařilo se jim to další 3 km, než i oni se stali součástí téměř kompletního startovního pole.

Zásluhu na tom měl především tým Alpecin-Deceuninck, který tu má také několik rychlých mužů, jakými jsou Jakub Mareczko, Jensen Plowright a Lionel Taminiaux. Jenže když se přiblížil cíl na dohled, přivezli na čelo tři jezdci Bahrainu svého lídra do spurtu, v bílém dresu nejlepšího mladíka jedoucího Jonathana Milana.

Ovšem do posledních stovek metrů se podařilo cyklistům švýcarského druhodivizního Tudoru navézt na první pozici svého sprintera Arvida De Kleijna. Jonathan Milan se v té době nacházel na desáté pozici, ale na široké vozovce našel dost prostoru na to, aby své soupeře včetně De Kleijna zprava objel a o parník etapu za obrovské radosti získal pro sebe a svůj tým. Což mu vyneslo i pozici průběžného lídra závodu.

Jak to mají vymyšleno v Ineos Grenadiers, které dnes vezlo prostřednictvím Elii Vivianiho červený dres vedoucího muže závodu, je trochu záhadou. Zkušený Ital se dnes neprosadil, zato Jhonatan Narváez spurtoval na 5. místě, přestože o něm nemůžeme říci, že je to typický sprinter. Naopak z těch, kteří dnes minimálně v první dvacítce spurtovali o etapu, je jediný konkurence schopný v kopcích.

Jelikož se v koncovce etapy snažil i včera, možná mu jde o bonifikační vteřiny, které mohou hrát po čtvrté etapě, která by měla rozhodnout o celkovém pořadí, důležitou roli.

Zdeněk Štybar i Petr Kelemen dorazili v hlavním poli v čase vítěze.

Zítra se jede na dlouhém okruhu kolem Nanningu, v jehož rámci si závodníci dají 5x 1,4 km dlouhé stoupání o průměrném sklonu 11,4 %, kde je 3x vypsána vrchařská prémie. Z posledního průjezdu vrcholem stoupání zbývá do cíle 20 km. Bude to dost na to, aby se sprinteři vzpamatovali?