Etapa

Zatímco včerejší etapa byla na pomezí klasikářské a vrchařské, tak dnešní bylo možno označit za čistě vrchařskou a z pohledu profilového skóre nejtěžší. Cyklisty čekaly dvě vrchařské jedničky s délkou přes 10 km, dvě dvojky, z toho jedna skoro 15km, a dvě trojky, přičemž ta druhá byla zároveň cílová: 4 km a 5,8 %. Celkem bylo nutno na 177 km nastoupat 4160 výškových metrů.

Do etapy vstoupil ve žlutém dresu Ethan Hayter (Ineos) s náskokem 10 sekund na Miguela Ángela Lópeze (Movistar) a 13 na Svena Erika Bystroma (UAE). Nejlepším týmem byl Caja Rural, za nímž 37 sekund zaostával Ineos a 53 Movistar. Ostatní týmy už nabraly větší ztráty.

Z českých cyklistů byl po včerejší etapě klasifikován Mathias Vacek na 77. (+14:25) a Roman Kreuziger na 84. místě (+17:01) z celkového počtu 111 klasifikovaných závodníků. Z pohledu umístění byli nejhorší z týmu Gazprom, jehož lídr Ilnur Zakarin si tady zatím vede slušně, průběžně byl před etapou na 20. místě se ztrátou 1:14 na Haytera.

Únik dne

Postupně se vytvořil denní únik. Tentokrát to ale nebyl únik outsiderů. Ocitl se v něm mj. Amezqueta (Caja Rural), který před etapou ztrácel na Haytera pouze 0:48, dále Bizkarra (Euskaltel) +1:34, Piccoli (Israel) +1:54, také zkušený Maté (Euskaltel), jakož i Carretero z Movistaru. Zástupce tu ale měla i Astana (Stalnov), Trek (Ries), Jumbo (Van Hooydonck), Kern Pharma (Berrade), Alpecin (Walsleben) a Sport Vlaanderen (Sprengers).

Po absolvování čtvrté VP 40 km před cílem měli odstup od stíhací hlavní skupiny 1:40. Jenže před nimi byla ještě jedna vrchařská dvojka a cílový výjezd. Přestože se vzorně střídali, Ineosu se i nadále dařilo odstup krátit.

Movistar do akce!

Jakmile se začalo stoupat, z první skupiny se oddělila pětice Piccoli, Carretero, Amezqueta, Bizkarra a Berrade a tempo v pelotonu začal udávat Movistar, především Serrano pro Lópeze, a roztrhali hlavní skupinu na cucky.

Pak si nastoupil López a jediný, kdo ho dokázal dojet, byl Rodriguez z Ineosu. Hayter v nedohlednu. Ke dvojici se docvakl ještě Tolhoek. Před nimi řešil Carretero, zda se má odpojit nebo počkat, až je López dojede. Druhé se nakonec stalo.

Carretero!!

16 km před cílem, kdy se sjížděly obě čelní skupinky, seklo Rodriguezovi! A Carretero na špic, Lópeze na zadním kole. Na žluťáka měli už víc jak minutu! Z čela vypadl Berrade a šestice upalovala k vrcholu a pak i ve sjezdu.

Pod cílové stoupání dovezl vedoucí skupinu výhradně Carretero, který na stíhací desítku, kde byl i Hayter, navýšil náskok na 1:45. Mezi oběma skupinami se ovšem ještě pohybovala čtveřice Rodriguez a Dunbar z Ineosu, Skujinš z Treku a Lastra z Caja Rural (+1:20).

A Carretero pokračoval i ve stoupání. Jel skvěle! Po vteřinkách zvyšoval odstup na stíhače. Na kilometru naposledy roztočil pedály, odpojil Bizkarru a předal štafetový kolík Lópezovi.

López!!!

Ten stupňovaným tempem zničil nejprve Amezquetu, pak si zkontroloval, jak se tváří Tolhoek na jeho zadním kole, zapnul druhý raketový stupeň a bylo vymalováno!

Nádherná etapa v nádherné krajině, skvělý výkon Movistaru korunovaný vítěznou etapou Miguela Ángela Lópeze, převlékajícího se do žlutého!

Mathias Vacek dojel do cíle osamoceně na 67. místě (+15:40), Roman Kreuziger v gruppettu ve společnosti např. André Greipela či Mattea Trentina s mankem 26:45 min.