Tour of Slovenia, pětietapový závod druhé nejvyšší kategorie (2.Pro), letos napíše svou 29. kapitolu.

V přehledu vítězů najdeme známá jména, jako jsou Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali, Rafal Majka či Diego Ulissi, ale ještě víc nás budou zajímat jména domácích hvězd světového pelotonu. V letech 2015 a 2018 tu triumfoval Primož Roglič, poslední dva ročníky ovládl Tadej Pogačar. Ani jednoho z nich letos na startu neuvidíme. Slovinců bude ale na startu dost, dohromady 28, a z nich nejznámější a s nejvyšším potenciálem uspět Matej Mohorič (Bahrain).

Konkurentů Mohoriče najdeme také dost, jedním z největších by měl být Diego Ulissi (UAE), který se opakovaně vrací na místo činu, jelikož kromě toho, že tady vyhrál v letech 2011 a 2019, tak tu byl předloni ještě celkově druhý.

Letos do Slovinska zavítají pouze čtyři WorldTeams. Proti nim se budou snažit uspět cyklisté deseti ProTeams a do celkového počtu 20 o sedmi lidech je doplní domácí reprezentace a pět ContiTeams, z nichž tři jsou domácí Adria, Lubljana a Kranj, dále rakouský multinárodní Vorarlberg a superšanci zazávodit si v top konkurenci dostává slovenský RRK Group.

Jako obvykle skladbě etap odpovídá nominace jednotlivých týmů. Hned čtyři z pěti etap – i když nejsou úplně rovinaté - mají potenciál skončit hromadným dojezdem. Proto je tu několik špičkových sprinterů Groenewegenem (Jayco) počínaje, přes Bauhause (Bahrain), Molana a Hodega (UAE) a Moschettim (Q36.5) konče.

Z oněch čtyřech jsou první a třetí profilově náročnější, takže se sprinteři nemusí nutně dostat ke svému řemeslu a může to být šance pro špičkové klasikáře, mezi něž lze počítat právě Mohoriče i Ulissiho, ale i Tima Wellense (UAE) či Ide Schellinga (Bora).

O celkovém pořadí se s největší pravděpodobností rozhodne v předposlední etapě, kdy na 167 km čeká přes 3600 výškových metrů, které bude mít na svědomí z velké části 10km stoupání na Kolovrat s průměrným sklonem 8,9 % a jež závodníci absolvují dvakrát po sobě, než se spustí ve stejně dlouhém sjezdu do cíle.

Tady by měli přijít chvíle borců, jako jsou – kromě Ulissiho – také Filippo Zanna (Jayco), Lorenzo Fortunato a Davide Bais (EOLO), Giovanni Aleotti (Bora) atd.

Výraznější českou stopu tu v minulosti zanechali Jan Bárta 3. místem v ročníku 2016 a loni Vojtěch Řepa 5. místem v celkovém pořadí.

Letos stane na startu hned pět českých cyklistů. V týmu Corratec Karel Vacek, v Caja Rural Michal Schlegel, v Tudor Pro Cycling Petr Kelemen a ve slovenském RRK Group Martin Voltr a Daniel Vysočan.

Jede se od středy 14. do neděle 18. června a závod má v programu Eurosport.