Vybrali jsme deset největších favoritů 111. ročníku Tour de France, který začíná už v sobotu 29. června v toskánské Florencii. 

⭐⭐⭐⭐⭐

Tadej Pogačar 

V posledních dvou letech nedokázal porazit perfektně připraveného Vingegaarda a ukázalo se, že právě dánský cyklista má na mladého Slovince velmi efektivní recept. Pogačar se však nyní chlubí svou nejlepší formou v životě a data z Giro d'Italia jeho slova podporují. Pokud se od května ještě trochu zlepšil a bude silnější než v letech 2020, 2021 a 2022, budou to s ním mít všichni velmi těžké. Nerozhodil ho ani covid, kterým onemocněl před deseti dny. 

20240627TDF1063-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

„Během tréninkového kempu jsem se krátce vrátil do Slovinska, na rozloučení s dědečkem. Cítil jsem, že je to důležité. Pak jsem se vrátil k vysokohorskému tréninku, ale o pár dní později jsem onemocněl. Asi před deseti dny,“ překvapil na tiskové konferenci.

„Zotavil jsem se z ní dobře. Nebyl to žádný velký problém. Covid už není tak vážný. Zvlášť když jste ho měli už dřív, což je můj případ. Bylo to jako nachlazení. Jeden den jsem netrénoval, pak jsem si dal pár hodin na válcích, a když už mi nebylo špatně, tak jsem zase jezdil venku.“

Lídr týmu UAE Emirates zapracoval na vrchařských schopnostech i časovce, vylepšil technickou výbavu a má kolem sebe ten nejlepší tým. Zejména do hor, na roviny má pouze Tima Wellense a Nilse Politta. To se mu nemusí vyplatit, ale Pogačar nemívá v rovinatých etapách, na větru a v hektických dojezdech žádné problémy. Ani nepadá, prostě je téměř perfektním závodníkem.

Jak letošní Tour pojme? Vezme za to od prvních etap jako na Giru? Pokusí se Vingegaarda zlomit už v úvodu? První dvě etapy ho k tomu mohou vybízet, ale tým UAE Emirates se nesmí bát také taktizovat a využívat superdomestiky Adama Yatese, Joaa Almeidu a Juana Ayusa. Ti všichni budou nebezpeční v celkovém pořadí. Klíčový bude třetí týden, zejména poslední tři etapy na jihu Francie. V posledních dvou letech byl Pogačar ve třetím týdnu slabší než Vingegaard. Bude to letos jiné? 

⭐⭐⭐⭐

Jonas Vingegaard 

Slavný Bernard Hinault před startem Tour řekl, že pokud Jonas Vingegaard letošní Tour vyhraje, už cyklistice vůbec nerozumí. A má pravdu, vždyť vítěz posledních dvou ročníků se vážně zranil na začátku dubna, několik týdnů neopustil nemocnici a poté začal pomalu s tréninkem. V posledních týdnech už byl v plném zatížení, ale to by nemělo na Pogačara stačit, protože v moderní době nevyhrál Tour nikdo, kdo tak dlouho před startem nezávodil. A Vingegaard má mezi závody 85 dní! 

20230719TDF0040-A.S.O._Pauline_Ballet-2.jpg

Jenže cyklistika se změnila a ti nejlepší se dokážou připravit pouhým tréninkem. Vingegaard na tom určitě není vůbec špatně, jinak by na Tour nejel. Nemáme vlastně ani tušení, v jaké je kondici a zdá se, že role outsidera mu vyhovuje. „Chci zajet nejlépe to bude možné. Závodit s nejlepšími už samo o sobě znamená vítězství, všechno ostatní beru jako bonus,“ tvrdí. 

Do karet mu rozhodně nehraje ani smůla, kterou letos prožívá celý tým Visma-Lease a Bike. Změny v kádru tým nejspíš trochu oslabily, ačkoliv stále patří k nejlepším sestavám na startu. „Kdybychom vyhráli, byl by to to neuvěřitelné, nejneuvěřitelnější vítězství našeho týmu, ale k tomu máme stále daleko,“ dodává Vingegaard.  

⭐⭐⭐

Primož Roglič, Remco Evenepoel 

Na letošní Tour se poprvé sejde kompletní velká čtyřka nejlepších jezdců na celkové pořadí. Je tedy logické, že Primože Rogliče a Remca Evenepoela řadíme hned za Pogačara a Vingegaarda. Roglič na nedávném Critériu du Daupohiné sice zvítězil, ale rozhodně nepřesvědčil nikoho o tom, že by měl konkurovat Pogačarovi. Od skončení Dauphiné nějaká doba uplynula a Roglič vypadá před startem Tour naprosto fit. Jeho cíl je jasný - vyhrát celkové pořadí, ale aby tohoto výsledku dosáhl, musí mít hodně štěstí. Vyhnout se pádům a zraněním nebude v jeho případě vůbec snadné. Na druhou stranu je to nejpilnější sběratel vítězství na třítýdenních závodech, už zvládl vyhrát čtyři Grand Tours. Má zkušenosti, slušnou formu, silný tým a velkou motivaci. Na pódium by to stačit mělo, ale na nejvyšší stupeň to zatím nevypadá.

SI202406260712_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

„Udělám pro to všechno,“ říká Roglič před startem. „Jinak bych neměnil tým. Nechci ničeho litovat, ale Tour nerozhoduje o tom, jaký bude můj život. I když jsem jí hodně obětoval. Poslední dva měsíce jsem nespal ve vlastní posteli.“

Remco Evenepoel je ve zcela jiné fázi své sportovní kariéry, na Tour debutuje a jeho cílem je poznat závod, vyhrát aspoň jednu etapu a třeba se taky umístit v celkovém pořadí. Evenepoelova příprava také nebyla ideální, ale vymlouvat se na to nemůže. Celý tým Soudal Quick-Step je postaven okolo něj, nezbývá mu než podat skvělý výkon a zařídit dobrý výsledek. Jeho výhodou jsou hned dvě individuální časovky, ale jak si povede v nejtěžších horách se teprve uvidí. Určitě předvede velkou show, ať už se v celkovém pořadí umístí, nebo ne. Pódium je možné, na vítězství si nejspíš ještě bude muset počkat.  

⭐⭐

Adam Yates, Carlos Rodríguez

Před rokem se v roli posledního horského domestika propracoval až na pařížské pódium a letos má Adam Yates stejnou ambici. Udělat dobrý výsledek sice není jeho nejdůležitějším úkolem, tím je pomoci Pogačarovi k vítězství, ale formu má skvělou a mohl by využít taktické převahy týmu UAE Emirates. Podle posledních výsledků je po Pogačarovi možná druhým nejsilnějším mužem na startu, kdyby skončil celkově druhý, bylo by to překvapení, ale nijak velké. Jenže podle výsledků z Dauphiné a Okolo Švýcarska se nedá stoprocentně usuzovat, jak se komu na Tour povede. 

20230715TDF0026-A.S.O._Pauline_Ballet-3.jpg

Ineos Grenadiers vybral pro Tour de France tým, který zdobí dva bývalí vítězové Egan Bernal a Geraint Thomas, kteří však budou pomáhat teprve třiadvacetiletému Carlosi Rodríguezovi. Loni si rodák z Barcelony při svém debutu na Tour dojel pro etapové vítězství a páté místo celkově a letos bude doufat, že mu jeho výkonnost bude stačit na pódium, které se ovšem zdá být stěží dosažitelné. Kdyby zopakoval loňský výsledek, určitě by byl spokojený, stejně jako celý Ineos. Patří také k favoritům soutěže do 25 let, ale bude muset porazit Evenepoela. 

Joao Almeida, Simon Yates, Enric Mas, Matteo Jorgenson

Několik míst v první desítce konečného pořadí by letos mohli obsadit superdomestici. Joao Almeida je jedním z nich. Třetí muž loňského Giro d'Italia patří k nejspolehlivějším specialistům na třítýdenní závody, ale tentokrát bude hlavně pomáhat. Ve Švýcarsku se ukázal v životní formě a těžko říct, zda byl fyzicky silnější Adam Yates, nebo on. Stejně jako Yates (a možná i Juan Ayuso) by mohl využít taktické výhody týmu UAE Emirates. Stejně tak může být zcela obětován ve prospěch Pogačara. Role superdomestika je nevděčná.

1168970886.jpg

Dobrovolně si z celkového pořadí nebude vystupovat ani Matteo Jorgenson, záložní lídr týmu Visma-Lease a Bike. Jorgenson letos dělá skvělé výsledky na týdenních etapách, vyhrál Paříž-Nice a byl druhý a Dauphiné, ale Tour je něco úplně jiného a Američan nikdy o přední příčky v celkovém pořadí Grand Tour nejel. Na první desítku má, ale jeho tým ho možná bude potřebovat na jinou práci. 

Simon Yates nezávodil od konce dubna a nikdy tedy neví, v jaké formě do Florencie přijel. Loni na tom byl stejně a dojel si pro čtvrté místo celkově, takže se s ním musí počítat. Cílem je další umístění v první pětce, pódium bude hodně těžké. 

Enric Mas je letos velice nenápadným závodníkem, ale při pohledu do výsledků zjistíme, že v první desítce dokončil Okolo Katalánska, Okolo Romandie a Okolo Švýcarska a pomalu rostl do formy. Devětadvacetiletý Španěl je specialistou na Grand Tours, už sedmkrát dojel v první desítce a dvakrát stál na pódiu. Nepatří k favoritům na vítězství, ale počítat se s ním v boji o první desítku musí.